Как изкуственият интелект си представя Русия (галерия)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През ноември 2020 г. 25-годишният руски програмист Иля Беликов създаде общността “Нейроссия” в популярната руска социална мрежа “ВКонтакте”. Веднъж на няколко дни на страницата на групата се появяват сюрреалистични изображения на руски предградия, осеяни с панелни сгради и индустриални зони. Но това не е дело на художник или фотограф – всички те се генерират от невронна мрежа, предава Russia Beyond.

Вижте как изкуственият интелект си представя Русия >> >> >>

В Русия “депресивната култура” в различни прояви е много популярна. Толкова ми писна от руския интернет, затрупан с пост-пънк и панелни сгради, че си помислих: ако не можеш да ги победиш, бъди част от тях – и стани техен лидер. И какво може да бъде по-безсмислено и тъжно от невронна мрежа, която генерира хтонична хипертрофична депресивна Русия“, обяснява Иля Беликов идеята зад “Нейроссия” в интервю за онлайн новинарския портал TJournal.

Всъщност невронната мрежа е захранена с изображения от Русия, основно на панелни сгради и крайградски пейзажи. На тази база тя може да създава нови изображения.

На практика изкуствения интелект показва как си представя Русия, спрямо базата от информация, с която е захранен.

Като гледката от собствения ми прозорец“, пишат рускоговорящи потребители, като сравняват често потискащия облик на невронната мрежа с пейзажите, които виждат всеки ден в реалния живот.

Трябва да се отбележи, че ако невронната мрежа е била захранена с природни гледки и снимки на дворци, то резултатът щеше да е съвсем друг.

Изображенията са подредени в галерия, наречена “Нейроссия”, а вече има и музикален клип, направен от невронната мрежа.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар