Как и кога земеделците могат да заобикалят правилата на ОСП, без да губят пари

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: AP/БТА

Как и кога земеделците могат да заобикалят правилата на ОСП, без да губят пари

ЕК разясни условията за получаване на плащания по общата селскостопанска политика, включително при форсмажорни обстоятелства

Европейската комисия внесе днес пояснения за обстоятелствата, при които земеделците в ЕС могат да се отклоняват от европейските правила, без да губят право на европейско финансиране. Комисията изяснява използването на “форсмажорни и извънредни обстоятелства” като непредвидими и екстремни метеорологични явления за оправдание на неприлагането на правилата, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Поясненията са свързани с условията за получаване на плащанията по общата селскостопанска политика. При форсмажорни обстоятелства (суши или наводнения) земеделците, които не са били в състояние да изпълнят всички изисквания, няма да губят подпомагането с европейски средства. Прилагането на това понятие се решава от държавите в ЕС според доказателствата и европейското законодателство, посочва ЕК. Допълва се, че изключението следва да се прилага ограничено, за всеки отделен случай или за всяко отделно стопанство.

Форсмажорните обстоятелства може да дадат право на изключение от правилата за земеделците в район, засегнат от тежки и непредвидими природни бедствия или метеорологични явления. Това означава, че няма да бъде необходимо попълването на отделни искания или предоставянето на доказателства за изпълнение на условията за получаване на европейски плащания.

Предвидени са и условия, които позволяват да се предположи, че всички земеделци в даден район са засегнати от форсмажорни обстоятелства. Държавите в ЕС ще трябва да потвърдят настъпването на тежко природно бедствие или тежко метеорологично събитие, и да определят границите на засегнатия географския район. Държавите могат да използват за целта спътникови данни.

През февруари, след началото на масовите протести на европейските земеделци, ЕК представи първите предложения за опростяване на бюрократичните изисквания към тях. През март при продължаващи протести комисията представи предложение за преглед на общата селскостопанска политика.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар