Лена Кирил Симона

Как Лена на Киро заприличва все повече на полицайката Симона

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В деня, в който действащата Конституция от 1991 година навлиза в четвъртото си десетилетие, управляващите и верните им служители за пореден път показаха, че не са я чели и май нямат и намерение да го направят.

С нова изцепка се прояви шефката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. Лена Бориславова за пореден път демонстрира, че се снабдява с обществено значима информация основно от Google и социалните мрежи.

Бориславова пусна патетичен пост във Фейсбук относно последното решение на Конституционния съд, свързано с враг №1 на кликата на „Промяната“ – обвинител №1. Конституционните съдии потвърждават, че главният прокурор може да бъде изслушван на три месеца и може да получава препоръки от депутатите по представените от него доклади. Решението само по себе си няма да има почти никакво практично приложение, доколкото и сега депутатите могат да изслушват обвинител №1. По всичко изглежда обаче, актът на КС е предизвикал силна превъзбуда у Лена Бориславова. За разлика от Гешев, който остава верен на принципа, че решенията на съда се изпълняват, а не се коментират, Бориславова прави точно обратното. Проблемът е, че думите на началника на премиерския кабинет в оставка, разкриват непознаване на нормативната уредба, а и за пореден път показват властовите амбиции на провалилите се управляващи по овладяване на държавното обвинение и превръщането му в инструмент за репресии.

Лена Бориславова хич и не иска да се обяснява за договора за адвокатски консултации, по който преди година Кирил Петков уреди да й се плащат по близо 14 хиляди лева на месец, а изглежда и има защо. Ако разбираше поне малко от право, то Бориславова щеше да е наясно, че Гешев изобщо не е оспорвал изслушването му в парламента, което е изрично предвидено в Конституцията, а относно допълнителните щения на народното представителство да го привиква, когато им скимне. Самата конституционно предвидена отчетност и присъствието в НС на главния прокурор никога не е представлявала спорен момент и дори нееднократно е била изтъквана от самия Гешев като най-добрия механизъм за отчетност и прозрачност на дейността му. През 2021 г. обвинител №1 поне три пъти ходи на изслушване в парламента, от което по всеобщата оценка спечели именно той, след което депутатите рязко изгубиха интерес към привикването на Гешев.

Управленската немощ наистина е отчетлива при „Промяната“, защото, ако Лена Бориславова наистина искаше да се предприемат действия спрямо Гешев, то щеше да е достатъчно да напомни на официалния й годеник – Мирослав Иванов – и.д. председател на парламента, че Годишните доклади на прокуратурата за последните две години изобщо не са разглеждани от депутатите. Вместо това, Лена пише поредните статуси, чието съдържание излъчва високи нива на нервност и притеснение.

Що се отнася до законодателните изменения, които да позволят „разследването“ на обвинител №1, то Лена Бориславова нагледно признава, че отиващата си власт никога не е целяла осигуряване на върховенство на закона, а единствено овладяване на прокуратурата и превръщането й в репресивен инструмент срещу опозицията и конкурентите на спонсорите на управляващите. За всеки студент по право е известно, че и сега Иван Гешев може да бъде разследван, стига обаче да има основание за това.

Преди да продължи да се изживява във фейсбукарство, крайно време е Лена Бориславова да осъзнае, че представлява в малка или голяма степен институцията Министерски съвет. И срамът от нейното поведение по нищо не отстъпва от отвращението, с което бяха посрещнати фотосите и клипчетата на полицайката Симона Радева, ползвана като параван на наркодилъра Георги Семерджиев.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар