Как Мария Габриел защити пред ЕП номинацията си за еврокомисар (ВИДЕО) – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българският кандидат за европейски комисар се яви на изпит пред евродепутатите. Близо 3 часа продължи изслушването на Мария Габриел в Европейския парламент пред колегите й от няколко комисии.  Ако бъде одобрена, в Европейската комисия тя ще отговаря за цифровизацията в ЕС, предаде Нова телевизия. 

В началото на своето изложение Габриел говори на български език. “За мен е чест да бъда пред вас като кандидат за комисар, отговарящ за цифровата икономика и общество. Надявам се да проведем конструктивен дебат как заедно можем да дадем още по-голям тласък на цифровия единен пазар”, заяви тя пред евродепутатите. 

“Благодаря на българското правителство за оказаното доверие и на евродепутатите за подкрепата през последните осем години. Благодаря на европейските граждани, които са ми давали подкрепа и доверие във всички отстоявани досега каузи”, каза Габриел. 

Тя посочи, че номинирането й за еврокомисар е възможност да продължи да работи за защитата на правата и свободите на европейските граждани.

Приоритетите на Габриел в цифровизацията

Приоритетите на Габриел, ако тя бъде избрана за комисар, ще бъдат изграждането на единния цифров пазар, киберзащитата, правата на дигиталните потребители и създаването на  инструменти за борба в фалшивите новини.

“2-годишният мандат е кратък, затова ключът са приоритетите – пълното прилагане на политиките, одобрени досега. Ще работя с всички еврокомисари, със Съвета на ЕС и с ЕП открито, за да постигнем възможно най-широко съгласие”, подчерта тя.

В отговор на въпрос за цените на международните разговори, Мария Габриел коментира, че броят на международните разговори като цяло е намалял, тъй като се използват алтернативни начини за разговори.

Универсална телефонна услуга

“Продължава тенденцията за засилване алтернативните методи за телефонни обаждания и това ще окаже необходимия натиск върху мобилните оператори за намаляване на цените”, коментира Габриел. И подчерт: “За Европейската комисия решението е въвеждането на универсалната услуга”.

“Демократичните ни режими са изправени пред заплахите от кибератаки и критическата инфраструктура, здравеопазването, транспорта трябва да бъдат защитени”, каза тя.

Защита на авторското право

“Много държа на културното многообразие на Европа. Трябва да защитим аудиовизуалните културни творби, създадени в Европа”, подчерта Габриел. 

По време на изслушването присъстваха и всички европейски депутати от ГЕРБ.  За да я подкрепят, в Европейския парламент пристигнаха и правосъдния министър Цецка Цачева и председателят на парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов.  

Какво следва? 

През следващия месец кандидатурата на Мария Габриел трябва да бъде гласувана в пленарната зала на Европейския парламент, а след това трябва да бъде одобрена и от Съвета. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар