Как петима полицаи увредиха зрението на протестиращ българин – адв. Минчо Спасов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„В момента водим дело с предмет обезщетение на едно момче, казва се Павел, няма да му казвам фамилията, за да не го излагаме на допълнителни опасности. На 22 септември той, който е 1.60 см и тежи около 43 килограма, петима полицаи го бяха проснали на жълтите павета и изпразниха един флакон от лютив спрей в очите му и по цялото му тяло, следствие на което той припадна. В момента делото е висящо“. Това разкри пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Минчо Спасов, който също бе активен на миналогодишните протести срещу главния прокурор Гешев и правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Той довери, че към момента представлява интересите на 7-8 души, пострадали от полицейско насилие на протестите през изминалата 2020 година.

Попитан за последиците за здравето на въпросното момче Павел, адв. Спасов отговори така: „Тепърва ще слушаме медицинската експертиза, но има намаляване на зрението. Ще се опитам да установя дали тези флакони, които са използвани, са били в срок на годност, защото полицаите работят по една инструкция от 2006 година. Вероятно тогава са ги купили и не са ги подменяли. Дано съдията бъде достатъчно обективен и да изследваме и този въпрос“.

„Не можахме да установим лицата, които са извършители на това престъпление срещу моя доверител, те нямат обозначителни знаци, които са задължителни, съгласно чл. 151 от Закона за МВР. Отправих запитване до МВР да ми кажат колко техни служители са били наказани за това, че не носеха идентификационните си знаци, което е задължително, и отговорът беше: „нито един“, което означава, че началниците на тези служители не си вършат работата и си нарушават задълженията грубо, а те са длъжни да следят за спазване на тези законови изисквания. Това е хубаво да го чуят и народните представители – те правят закони, ама кой ли ги спазва? Особено в силовите структури“, допълни той по казуса с доверителя му Павел.

 

 

След това адв. Спасов коментира и това, че прокурор Вероника Трифонова, която вече е европейски делегиран прокурор при Кьовеши, на практика е покрила полицейските престъпления.

„Oчевидно е, че има престъпление. Укриването на тези записи от камера 3 на практика изобличават полицейски служители в престъпление. А въпросната госпожа Трифонова е прекратила производството, след като тези записи са постъпили при нея. Тези записи съдържат очевидни данни за престъпление. Тази прокурорка, да е жива и здрава да се подвизава под ръководството на г-жа Кьовеши, тя е приела, че няма престъпление и по този начин, по моя преценка тя, самата прокурорка е осъществила състава на чл. 288 от Наказателния кодекс, който инкриминира, тоест въздига в престъпление действия на магистрат, който съдейства на дадено лице да избегне наказателна отговорност. Моята преценка е, че с прекратяването на това производство, при наличието на този видеозапис от камера 3, тя е попречила на търсенето на наказателно преследване срещу виновните полицаи. Освен сигнал срещу г-жа Трифонова, смятам да изпратя уведомително писмо до г-жа Кьовеши“, обяви адв. Минчо Спасов.

Като съвсем неслучайни обстоятелства на волята на главния прокурор Лили Маринкова определи назначението на Андон Андонов в Бюрото за защита към главния прокурор и издигането на Вероника Трифонова до делегиран прокурор в Европейската прокуратура.

Лили Маринкова изрази мнение, че нежеланието на Гешев да вземе отношение към полицейското насилие, показва какво е отношението му към събитията. “Даже го прави съучастник“, допълни адв. Спасов. „Мълчанието му в случая е недопустимо. Чл. 126 от Конституцията изрично възлага на главния прокурор да осъществява контрол и надзор върху останалите прокурори. В рамките на това му правомощие, което не е само право, а и задължение, той трябва в подобни случаи да санкционира чрез Висшия съдебен съвет тези прокурори, дори да ги уволни или да ги прати за наказателно преследване”, обясни той.

“Както виждаме, той не си върши и тази работа. Забележете, Конституционният съд вече няколко пъти се е произнасял, че главният прокурор – след новата Конституция от 1991 година, не може да осъществява общ надзор за законност, с каквото се занимава г-н Гешев: да гледа дали е прясна боята на пешеходните пътеки, или какво е киселото мляко в детските градини. На всяка манджа мерудия. Неговата работа е изрично посочена в чл. 126 от Конституцията и ако обича, да вземе да си я прочете. ОТ дипломата му се вижда, че той не е държал изпит по конституционно право. Хубаво е поне сега – има повече свободно време, да прочете Конституцията и какви права и задължения има според нея”, каза още Минчо Спасов.

По повод дипломата на Иван Гешев, адв. Минчо Спасов посочи още, че тя е издадена от Академията на МВР и поясни, че след 1991 година това висше учебно заведение няма право да обучава по специалност “Право”. “Дипломата му е валидна по отношение на полицейската специалност”, каза Спасов. “След 1991 година обаче Висшият институт към МВР няма право да обучава по специалност “Право”, допълни той.

Минчо Спасов посочи и неточности в информацията, подадена от Академията на МВР, по казуса с дипломата на главния прокурор. Те например казват, че конкретни изпити по право Гешев е държал през юни, юли и септември 1994 година, докато в дипломата, която е публично достъпна на сайта на Висшия съдебен съвет, пише, че изпитна комисия се е произнесла за признаването на специалност “Право” на Гешев на 20 януари 1994 година. “Тоест един от тези два документа е с невярно съдържание”, заключи Спасов. “Наричам го фактологическа грешка, но за мен истинският израз е документ с невярно съдържание”, каза още той.

“Работата на главния прокурор не е да разследва, не е да подслушва. Работата му според Конституцията и Конституционния съд е да контролира своите прокурори. Ето защо това Бюро за защита на свидетелите би трябвало да е, за да се санкционират прокурори и следователи. Вместо това те се занимават с неговата персона, той ги ползва като частна гвардия”, каза още Минчо Спасов.

На въпроса дали според него Народното събрание може да закрие Бюрото за защита на свидетели, той отговори по следния начин: “Разбира се, че може. Както Бюрото е създадено със закон, така то може да бъде закрито със закон или преместено на друго място. Така комфортът на г-н Гешев ще се намали, но едва ли ще решим въпроса с гешевщината”.

“За съжаление главната “заслуга” – в кавички, защото това е позор, виси върху членовете на Висшия съдебен съвет, които го избраха и които продължават да го подкрепят. Тези хора, тези юристи са позор за българската правна система. Те търпят този човек, който дори за самите тях е очевидно, че е позор за българската съдебна система. С всичките си действия той нарушава конституционните си права и задължения”, категоричен е Минчо Спасов.

В края на разговора адв. Минчо Спасов коментира неуспеха да се състави правителство с първия мандат. “Т.нар. партии на промяната се изпозастреляха в краката. За мен прекаленото честолюбие доведе до вреда на общото дело. Словесна невъздържаност проявиха всички. Изглежда, колегите забравиха тази библейска истина “език мой, враг мой“”, каза той.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

 

Бел.ред.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар