Как психолозите тълкуват 10 популярни кошмара?

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Човечеството се опитва да разгадае мистерията на сънищата откакто те съществуват. Днес дори има специална дисциплина в изучаването на сънищата, наречена онейрология.

Тези, които предпочитат езотеричната страна на нещата пред науката, обичат да тълкуват сънищата си според различни книги за сънища и вярват, че могат да предсказват бъдещето. Но психолозите смятат, че сънищата точно отразяват настоящото ни състояние и че нашето подсъзнание от време на време се опитва да ни каже нещо важно чрез сънищата.

 

Всъщност има сънища, които са общи за всички нас. Всеки от нас вижда подобни сънища от време на време. Тези сънища са причинени от древните ни инстинкти, култура, опита на нашите предци и личния опит. Психологът и експерт в областта на сънищата, Патриша Гарфийлд, ги нарича „универсални сънища“.

 

Добави описание

 

Падане

 

В зряла възраст сънуваме падане по-често, отколкото летене. Според психолога Иън Уолъс сънят, че падате символизира страха от загуба на контрол. Вече не можете да контролирате нещо в живота си, защото в живота ви са настъпили някои драстични промени, за които не сте били готови. Помислете в коя сфера от живота (работа, взаимоотношения, финанси, здраве и т.н.) се чувствате най-потиснати или уязвими, както и начините да коригирате ситуацията.

 

Някои учени обясняват сънищата за падане с проста физиология. Докато тялото потъва в сън, нервната система започва да се успокоява, кръвното ви налягане и сърдечната честота намаляват и вашият заспиващ мозък (особено ако е бил претоварен през деня) може да възприеме тази физиологична промяна като опасност или наближаваща смърт и следователно ви кара да се събудите внезапно.

 

Противоположната версия на този сън е летенето, което означава освобождаване от някакво тежко бреме и получаване на желаната свобода.

 

Капани за сънища

 

 

Падащи зъби и наранявания

 

Нашето подсъзнание интерпретира зъбите като индикатор за сила и способност да „отхапем“ парче от света. „Може би напоследък се чувствате невъоръжен и безпомощен в реалния свят“, обяснява Пени Пърс.

 

Патриша Гарфийлд, друг експерт, който изучава сънищата в продължение на много години, свързва сънищата за падащи зъби със скрития гняв. Като правило, когато потискаме гнева, стискаме челюсти и зъбите ни могат да започнат да скърцат. Този сън може да сигнализира, че е крайно време да се отървете от негативните чувства.

 

Пикантните храни причиняват кошмари 

 

Често имаме сънища, в които някой наш близък е ранен или болен. Тези сънища предизвикват ужас, но от гледна точка на психологията нещата не са толкова зле. Това са просто нашите страхове от бъдещето и неизбежните промени с тези, които са близо до нас. Ако видите собствената си смърт, това означава, че част от вас умира и остава в миналото, за да даде място на нещо ново.

 

„Противоположните“ сънища за раждане и възстановяване обикновено се появяват, когато нещо ново се случва в живота на човек (като нова работа или проект) и символизират ново преживяване.

 

Добави описание

 

Провал на изпит или публична изява

 

Предстои ви изпит и изведнъж осъзнавате, че не си спомняте нищо или не можете да кажете нито дума, когато стоите пред голяма тълпа. Тези сънища могат да бъдат изпитани не само от студенти и ученици, но и от хора, които са завършили преди много време. Вероятно сте имали някакъв стрес малко преди да заспите или сте били изключително притеснени за нещо. В този случай е по-добре да си вземете кратка почивка и да се отпуснете.

 

Добави описание

 

 

Да бъдете преследвани

 

Такива сънища имат няколко различни значения. Експерт в областта на сънищата на име Лаури Льовенберг казва: „Хората, които са склонни да избягват конфликти, които се страхуват от проблеми, ще имат повтарящ се сън да бъдат преследвани.“

 

Обърнете внимание на нещата, които ви преследват – те символизират неприятно чувство или ситуация, за която се опитвате да не мислите в реалния живот. Може да е дълг или пристрастяване. Преследван ли си от човек, когото познаваш? Помислете с какво или с кого свързвате този човек. Те могат да показват някой друг човек или дори част от вашата личност, която не искате да признаете (като скрит талант или стремеж) в съня си.

 

Какво означават кошмарите ви?

 

Има и теория, според която сънищата за бягство от някого са просто ехото на примитивни инстинкти, които са в нашите гени благодарение на нашите предци. Всичко това, защото те постоянно са бягали от хищници.

 

Неподходящо облекло или липса на такова

 

В съня си се появявате на обществено място с неподходящи дрехи или изобщо без нищо. В тази ситуация е важно да обърнете внимание на чувствата, които сте изпитали в съня си. Тези сънища обикновено са последвани от чувство на срам и неудобство.

 

Психологът Иън Уолъс отбелязва: „Това означава, че се чувствате уязвими на новата си работа или в новата си връзка и се страхувате, че другите ще научат за вашите слабости и недостатъци.“ Ако обаче не изпитвате никакъв срам в съня си, а вместо това се чувствате горди от себе си, сънят има обратното значение. Може би чувствате липса на признание и възхищение и бихте искали другите да видят по-добре вашите таланти, както и вашата личност.

 

Добави описание

 

Катастрофа или апокалипсис

 

Всички сме сънували за природни или причинени от човека бедствия, при които се страхуваме за собствения си живот и живота на близките ни. Тези сънища може да показват лични проблеми, които са излезли извън контрол или са резултат от чувство на заплаха от нещо. Разбира се, постоянните съобщения в медиите за катастрофи и терористични актове влошават ситуацията. В резултат на това започваме да се чувстваме уязвими в съвременния свят.

 

Понякога, когато сънуваме кошмар, се опитваме да извикаме на глас, но чувстваме, че гласът ни е напуснал, което предизвиква още по-голям страх. Психолозите го обясняват със сънна парализа. По време на последната фаза на съня, когато реално сънуваме, мозъкът ни целенасочено парализира тялото, за да можем да лежим неподвижно, а не да „живеем“ в съня си, като тичаме, скачаме и т.н. Хората, които имат сънна парализа, обикновено се събуждат преди края на последната фаза и влизат в състояние между сън и реалност за кратък период. Това може да се почувства като невъзможност за движение, говорене и в някои случаи дишане.

 

Дефектно оборудване или превозно средство

 

Опитвате се да използвате някаква джаджа или устройство и то се поврежда веднага. Например телефонът ви спира да работи и не можете да се обадите на никого. Според Патриша Гарфийлд тези сънища са по-често преживявани от жени и символизират притеснения за връзки или загуба на емоционална връзка с някого.

 

Сънищата, в които се опитвате да управлявате превозно средство, което не работи правилно или се поврежда, са в същата категория. Вероятно ви липсва подкрепа и не можете да се справите сами с трудна житейска ситуация.

 

Добави описание

 

 

Бременност

 

Колкото и странно да звучи, не само жените могат да сънуват бременност. Психологът на име Дейвид Бедрик казва: „Бременността символизира нещо ново, което расте в нас.“ Подсъзнателно мечтаете да „родите“ нов завладяващ творчески проект. Може да бъде всичко – от писане на книга до ремонт на къща. Време е да си поставите цел и да покажете на света как можете да поемете тази нова роля.

 

Добави описание

 

Закъснение

 

Сънища, които ви карат да тичате след заминаващ влак или да закъснявате за важна среща, могат да се появят доста често. Според експерт по сънищата, Майкъл Р. Олсен, те могат да символизират страха да не пропуснете нещо много важно във вашите взаимоотношения или във възпитанието на вашето дете, например. Ако сте постоянно претоварени и нямате много време да свършите нещата в реалния живот, подсъзнанието ви сигнализира, че е време да преразгледате графика си и да освободите време за наистина важни неща.

 

Добави описание

 

Непозната стая

 

Сънищата за нови стаи са за себепознание. Ако се окажете в непозната къща в съня си, това означава, че не се познавате добре и се опитвате да пренебрегнете някои страни от характера си. Отделна непозната стая символизира, че имате скрит талант, умение или възможност, които не използвате.

 

Психотерапевт на име Еди Траверса смята, че ние подсъзнателно свързваме някои стаи с определени процеси. Кухнята е място, където продуктите се трансформират в готово ястие, което означава, че в момента преминавате през някои вътрешни промени. Тоалетната е символ на освобождаване от ненужен багаж. Това може да символизира, че е време да се отървете от нещо, което вече не е необходимо. Банята е символ на пречистване и означава, че изпитвате необходимост да изясните нещата или да ги видите в различна светлина. Спалнята означава нещата, които ви тревожат във вашата романтична връзка.

 

Добави описание

 

Източник: rozali.com


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар