Как САЩ създават най-големия бомбардировач и какво знаем за него

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Годините на Втората световна война променят завинаги авиацията. Изобретения, създадени за война, в крайна сметка са направили света ни много по-свързан. Пътуване Париж за три часа и бързи пратки от Китай – това нямаше да е възможно без появата на реактивния двигател.

В годините на Втората световна война се ражда и един друг проект, имащ далеч по-малко цивилно приложение, но поставил няколко рекорда.През 1941 година все още има реални шансове Берлин осъществи успешен десант във Великобритания. Това кара Вашингтон да стартира проект, целящ създаването на най-големия бомбардировач. Той трябва да може да излита от САЩ, да удря цели в Германия и да се връща обратно в американските си бази.


Вижте как изглежда най-големият бомбардировач >> >> >>

Пентагонът поставя условията – самолетът трябва да е с обсег от 19 000 км, да има максимална скорост от 720 км/ч, а таванът на полета да е 14 000 метра. Така той би бил отвъд обхватът на наземен противовъздушен огън. Тези изисквания са доста амбициозни за краткосрочен проект и военните признават това.

В края на 1941 г. Вашингтон ревизира плана за бъдещия си “мега бомбардировач”. Обсегът е намален до 16 000 км, като ефективен боен радиус е 6 400 км. Самолетът трябва да може да носи 4500 килограма бомби, а таванът на полета му да е 12 000 метра – над максималната ефективна надморска височина на противовъздушните оръдия на нацистка Германия, с изключение на рядко използваното 12,8 cm тежко зенитно оръдие FlaK 40.

САЩ не успяват да приключат проекта до края на Втората световна война. Той обаче получава нов тласък с началото на Студената война.

Вашингтон иска да има бомбардировач, който може да пуска атомни бомби над СССР в най-скоро време.

Така се ражда Convair B-36 Peacemaker – най-големият бомбардировач правен някога и най-големият самолет с класически бутален витлов двигател.

Първият прототип полита през 1946 година, а официалния дебют на самолета се случва две години по-късно.

B-36 е наистина огромен. Дължината на корпуса е 50 метра, а размахът на крилете е 70 метра. Височината на машината е 14 метра, а празното й тегло надхвърля 75 000 килограма. Задвижването се осъществява от 6 двигателя, като по-късно са добавени 4 помощни реактивни агрегата за засилка.

Екипажът на В-36 се състои от минимум 13 души.


Характеристиките на самолета се доближават до оригиналния план от 1941 година.

Обсегът е 16 000 километра, а максималната скорост – 700 км/ч. Таванът на полета е 13 000 метра. Максималното количество бомби е цели 39 000 килограма. Теоретично, в началото на 50-те години на миналия век това дава възможност за пренасянето на около 8 атомни бомби. В-36 е и единственият бомбардировач по това време, който може да носи свръхтежката водородна бомба Мк 17. 

Всъщност, В-36 може да носи повече бомби, от все още използваният В-52. Освен това способностите на самолета са близо 4 пъти по-големи от все още използваният по това време бомбардировач В-29.

Вторичното въоръжение на бомбардировача са две 20-милиметрови автоматични оръдия на опашката му, които трябва да го пазят от вражески изтребители.

Огромните размери на В-36 го правят идеален кандидат за всякакви експерименти и секретни проекти на Пентагона.


Най-интересният от тях е свързан превръщането на бомбардировача в първия самолет, захранван от ядрен реактор. На теория това би позволило той да може да лети неограничено дълго във въздуха. Проблемите с радиацията обаче слагат край на проекта.

В-36 също страда от проблеми, които водят до преждевременното му пенсиониране. То е свързано основно с високата цена на експлоатацията на самолета и развитието на балистичните ракети. Не липсват и инциденти, при които В-36 неволно изпуска ядрени бомби или се разбива в земята.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар