Как така няма вода за Перник? Кой източи язовир „Студена“?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Как така няма вода за Перник?
Кой източи язовир „Студена“?


Кой трябваше да предвиди кризата в Перник, която придобива хуманитарни размери в момента?
Защо никой от властта, отговорна за язовира, който е обект от национално значение, не споменава и дума за т.нар. уникален ремонт на язовира, който трябваше да подсигури по-добро водоснабдяване и напояване на града, забележете, БЕЗ да наруши по никакъв начин ежедневието на перничани?


Толкова много са въпросите по темата с националното бедствие, което се случва в Перник. А отговорите ги има. Напълно достъпни за всеки, който може да чете и има Интернет.
Lentata.com ви припомня какво говореха министри, кметове и други представители на властта само преди 2 години.
Не разбираме, това никой ли не си го спомня?
Мащабният, първи по рода си подводен ремонт на язовир“ Студена“…
И поради всеобщата амнезия, припомняме фактите:

1. Септември, 2016-та. Община Перник и Министерството на Лиляна Павлова се хвалят с ПЪРВИ ПО РОДА СИ в България ремонт на язовир“Студена“. 

Цитираме тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която подписа договор за рехабилитация на яз. „Студена“: „За първи път в България ще се ремонтира язовир в експлоатация без да се източва, като над 90% от ремонтните дейности ще са под водата…
Водният обект осигурява питейна вода за над 100 хил. души в Перник и Батановци, 9 села в региона и редица индустриални предприятия. По време на строително-ремонтните дейности няма да се стигне до влошаване на качеството на водата, като ще се извършва и постоянен мониторинг, увери регионалният министър.

2. Ремонтът на язовира ще струва 32 милиона. Ще отпадне всякакъв риск за населението и околните места. Четете още за „мащабния“ проект за ремонт на пернишкия язовир:

Ремонтните дейности се финансират по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и държавния бюджет. Стойността на договора за строителство е приблизително 32 млн.лв. Срокът по договор е 24 месеца, като се очаква дейностите да приключат през октомври 2018 г.

С реализацията на ремонтните дейности ще отпадне всякакъв риск за населението в околните населени места. Ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията, ще се намали до минимум рискът от аварии и ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването. Язовир „Студена“ е с обем 25,2 млн. куб. м, язовирната стена е контрафорсна, бетонова, тип „Ньоцли“, с височина 53 м и дължината по короната 259 м.

3. Методът на ремонт на „Студена“ НЯМА да прекъсне водоснабдяването. А ето и с какви фанфари се посреща всичко това (цитати от медиите):

Постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън подчерта, че язовир „Студена“ е изключително важен, ремонтните дейности ще са уникални и несравними с други подобни съоръжения, а методът няма да прекъсне водоснабдяването на Пернишко. „Поздравявам министър Лиляна Павлова за настойчивостта, с която се преследва плана на правителството за модернизиране и укрепване на ВиК- сектора. Уверявам, че подкрепата на Световната банка ще продължи“, посочи той.И тук идва въпроса: как така гореизброените цитати се оказват ЧИСТИ ЛЪЖИ? И никой ли не си спомня за апломба, с който тогавашния министър и обкръжението му рекламират невероятния ремонт на пернишкия язовир, който няма да спре водата на града?

4. Продължаваме с видео напомняне. Чуйте още обещания и аплодисменти от министри и кметове. Гледайте как ни казват, че Перник няма да има проблем с водата. И се дивете.
Ако не беше записано ан камера, щяхме да мислим навярно, че сме си въобразили, че всичко това се е случило…
Гледайте:

 

Цитати из видеото:

Министър Лиляна Павлова:
– „По никакъв начин водоснабдяването на перничани НЯМА ДА БЪДЕ ограничавано“.
– „Ремонтът ще се извършва БЕЗ източване на язовира, БЕЗ спиране на водоподаването…“

Вяра Церовска, тогавашен кмет на Перник:
– „Това е начало на една програма за Перник, работи се по пречиствателната станция и по проект за водния цикъл на Перник, като ИЗРАЗ НА ЕДНА ГОЛЯМА ГРИЖА И ВНИМАНИЕ за този регион“.

Политиците не помнят, ама ние не забравяме.

За Перник и амнезията на властта

https://www.lentata.com/

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар