Как украински зъболекар и любовницата му разпродадоха имотите на руското посолство в Берлин

Как украински зъболекар и любовницата му разпродадоха имотите на руското посолство в Берлин

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След началото на руската инвазия в Украйна в Берлин е разкрита доста странна измамническа схема, пише изданието „Медуза“, като се позовава разследване на сп. „Шпигел“.

От края на 2021 г. в продължение на няколко месеца зъболекар от украински произход, ръководен от украинка (но представяща се за служител на руската Федерална служба за сигурност – ФСБ), е продавал на немски инвеститори сгради и земя от бившите съветски дипломатически имоти. Както руските, така и германските власти забелязват какво се случва едва през март 2022 г., когато местен инвеститор започва да подготвя сделка за закупуване на огромна офис сграда на „Аерофлот“ в централния район на Берлин.Сделката изглежда изгодна – немският предприемач Заша Клуп и неговите бизнес партньори купуват четири парцела земя от руското правителство в перспективния берлински квартал Карлсхорст. Става дума за 17 000 квадратни метра от бивше съветско летище и три изоставени сгради, в които някога са се помещавали жилищата на съветски офицери. Цената от 13,5 милиона евро също изглежда адекватна за стандартите на Берлин, като се има предвид кризата с недвижимите имоти в германската столица, а в Карлсхорст могат да се построят много нови сгради.


На 18 март 2022 г., докато се разхожда из току-що закупените парцели, Клуп неочаквано се сблъсква с двама секретари на руското посолство, които отказват да напуснат района. Те твърдят, че Москва не е продавала парцелите, нито пък възнамерява да ги продава – следователно излиза, че Клуп е навлязъл в чужда територия. Пристига полиция и двете страни – Клуп и руското посолство – подават жалби за измама.

Горе-долу по същото време германската прокуратура започва разследване на измамата, което веднага придобива международна значимост. Руското посолство дори се обръща за помощ към германското външно министерство. Установено е, че без знанието на Москва някой е продал или се готви да продаде няколко парцела земя, принадлежащи на Русия – и то не само изоставеното съветско летище, но и огромна сграда на главната берлинска улица „Унтер ден Линден“, на няколкостотин метра от Бранденбургската врата.

Не липсват и теории по въпроса: многоходова схема на корумпирани служители на посолството, шпионска игра или друга сложна измамна схема. Почти веднага обаче разследващите се фокусират върху едно име – 69-годишен зъболекар, който е дошъл в Германия от украинския град Черновци и от десетилетия живее в Берлин.

Именно Ефим Б. (както го нарича „Шпигел“) е играл ролята на „представител на руското правителство“ и е продавал недвижими имоти от името на Кремъл. Той би могъл да потвърди правомощията си с достоверно изглеждащо (според немските юристи) пълномощно от името на руската президентска администрация.

Разследващите не откриват нищо особено подозрително в биографията на Ефим Б.: той е доста известен в престижния западноберлински квартал Грюневалд, където води буржоазен живот и често се разхожда с кучето си сред вилите на съседите си. Собствената му къща с колони изглежда не по-бедна съседските, а членовете на семейството му карат скъпи коли.

Източниците му на богатство също са добре известни: в началото на 90-те години стоматологът (високоплатена професия в Германия) оглавява компания, която управлява игрални зали, а по-късно бизнесът му се разширява до порнографски видеосалони и продажба на секс играчки. През 2007 г., точно когато в Берлин угасва бумът на игралните зали и порнографските видеокабини, Ефим Б. прекратява дейността си и започва да инвестира в процъфтяващия пазар на недвижими имоти в Берлин. Семейството му е закупило поне четири имота в престижните квартали на Берлин. Изглежда, че този жител на елитните предградия е спечелил достатъчно, за да посрещне достойно старините си. Разследването обаче показва, че вместо да води спокоен живот, в някакъв момент той започва – без видима причина – активно да продава парцели, принадлежащи на руската държава.

Докато разследват контактите на зъболекаря в търсене на някакво обяснение, германските следователи насочват вниманието си към Олена, 57-годишна украинка, която живее в същия Грюневалд. Според кореспонденцията им с Ефим тя се представя за служител на ФСБ и всъщност ръководи действията на стоматолога, на когото предоставя необходимите документи – уж директно от администрацията на руския президент. Освен това тя инициира прехвърлянето на част от приходите от продажбата на недвижимия имот – 1,8 млн. евро – на мъж, живеещ в Москва. Следите от тези пари се губят.

Журналистите на „Шпигел“ получават достъп и до чат-кореспонденцията на Елена и Ефим, в която двамата изповядват чувствата си един към друг и обсъждат сделки, които всеки път стават все по-добри. Именно в този чат тя изпраща на Ефим документ, който е уж подписан от президентската администрация на Русия, който впечатляващо започва с думите „Москва, Кремъл“. Въоръжен с тези сертификати, през ноември 2020 г. Ефим се появява за първи път в германски инстанции като упълномощен представител на руското правителство – и всъщност започва да се разпорежда с руски държавни недвижими имоти по свое усмотрение.

Очевидно самият Ефим може би се е смятал за част от голямата игра на руските тайни служби. Освен любовните послания от Олена, през есента на 2020 г. той получава благодарствено писмо от Москва, подписано от генерал-лейтенант от ФСБ (името му не фигурира в статията), с „надежда за по-нататъшно сътрудничество“. От друга страна, Кремъл, чрез неговата любовница, изисква от него да осъществи всички сделки, без да привлича внимание.

„Парите обичат тишината“, обяснява Олена в чата. „Невинаги става тихо“, признава Ефим, който покрай сделките е принуден да общува с нотариуси, общински власти и банки. Въпреки това, макар и да изглежда странно, никой не е поставил под съмнение автентичността на документите от Кремъл, независимо, че те би трябвало да бъдат щателно проверени. Самият инвеститор Заша Клуп, който в крайна сметка купува летището в Карлсхорст, първоначално смята сделката за съмнителна и дори проверява законността ѝ и предоставените документи с помощта на реномирана берлинска нотариална кантора. Нотариусите не откриват никакви странности.

Историята на парцелите също не предизвиква никакви съмнения – те не са използвани от 30 години, състоянието на сградата там е окаяно, а журналистите, които отиват там по-късно, намират на пода на един от апартаментите вестник „Известия“ от 1990 г. Решението на руската държава да се освободи от ненужните активи на разумна цена изглежда логична стъпка. На 2 септември 2021 г. сделката е завършена. Купувачът не се смущава и от факта, че парите трябва да бъдат преведени не по сметка на руското правителство, а на сметката на зъболекаря в специална немска банка за медицински работници.

След първата успешна транзакция бизнесът се развива много по-бързо – при това в неочаквана посока. Ефим, който е получил благодарност от ФСБ, продава няколко парцела на невероятно ниска цена: санаториум на посолството край Берлин за 300 хил. евро и бившето съветско консулство в Западен Берлин за 1,6 млн. евро.

Най-изненадващото обаче е, че на практика той започва да ги продава на себе си – т.е. на компаниите на синовете си. През март 2022 г. се подготвя още по-голяма сделка – продажбата на бившата сграда на „Аерофлот“ на улица „Унтер ден Линден“ №51. Тази огромна сграда в центъра на Берлин е част от комплекса на руското посолство – и е трудно да си представим пазарната ѝ стойност („Шпигел“ също не дава оценка на стойността ѝ в разследването си).

За да осъществи „сделката на века“, семейството на Ефим дори създава компанията Unter den Linden Living GmbH. Изглежда, че Ефим, който не желае да се откаже от недвижимите имоти, обещаващи баснословни печалби, играе рискована игра, като не информира ФСБ, че самият той – чрез подставени лица – изкупува активи от руската държава.

Сделката за продажбата на сградата на „Аерофлот“ така и не е осъществена – руското посолство е притеснено, когато установило, че вече не е собственик на някои парцели в германските държавни регистри. За да си възвърне контрола върху имотите си, то се обръща към германското външно министерство – необичайно учтиво за стила на общуване на руското външно министерство – „с най-голямо уважение“ с молба да предприеме мерки за защита на руската собственост.

Германското външно министерство също така учтиво отговаря, че е предало информацията на берлинските власти, които са обещали да запазят неприкосновеността на тези територии въпреки неверните данни в държавните регистри. През март руското посолство, което и без това е в извънредно положение, получава още една причина за главоболие: риск да загуби имуществото си. Дипломатите, които преговарят с Москва, вдигат такъв шум, че дори западните служби за сигурност научават за странните покупки.

Адвокатите, наети от руското посолство, веднага откриват, че дори пощенският адрес на руската президентска администрация е изписан погрешно в пълномощното, и заявяват, че при сделката е нарушено руското законодателство. Германската прокуратура започва разследване, по време на което са извършени обиски в домовете на Ефим и Олена; на двамата са иззети компютрите и мобилните телефони. По-голямата част от постъпленията от продажбата на парцелите са замразени в сметките на зъболекаря, но съдбата на 1,8 млн. евро, преведени на неизвестно лице, остава неясна.

Въпреки че и двамата заподозрени, които са търгували с руски недвижими имоти, са родом от Украйна, разследването до момента не вижда следи от руско-украинския конфликт в престъплението, като подозира обикновена, а не политически мотивирана измама.

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар