Жена бедност

Калин Христов: Влизаме в инфлационна спирала

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има опасност от влизане в инфлационна спирала, предупреди подуправителят на БНБ Калин Христов по време на кръглата маса, посветена на еврото, организирана от председателя на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Христов припомни, че още миналата година са започнали да скачат цените на определени групи стоки.

„Тоест инфлацията от изолирана в отделни групи става широкообхватна и ставайки широкообхватна, тя се пренася обратно в цените на труда и има огромен риск за навлизане в инфлационна спирала.“

От своя страна председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски предупреди, че България не изпълнява инфлационния критерий за влизане в еврозоната. 15 държави от еврозоната също не го изпълняват, но за нас е наложително, за да въведем единната европейска валута.

„Това, което си струва да се отбележи, е, че единствено през август месец миналата година на практика ние сме покривали този критерий, но това не е достатъчно, за да го приемем за изпълнен така, както е записано в изискванията, че трябва да бъде за годината, предшестваща приемането ни в еврозоната.“

На срещата към момента не присъства представител на Министерството на финансите, което остро бе разкритикувано от Йордан Цонев от ДПС.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар