Калифорния завежда дело срещу Amazon

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният прокурор на Калифорния Роб Бонта откри дело срещу Amazon, обвинявайки базирания в Сиатъл гигант в електронната търговия в антиконкурентно поведение в отношенията му с търговци-трети страни, предава ДПА, цитирана от БТА.

„Потребителите от Калифорния са плащали години наред повече за онлайн покупките си заради антиконкурентните договорни практики на Amazon, заяви Бонта в комюнике, публикувано преди вчерашната пресконференция.Amazon принуждава търговците да сключват споразумения, които поддържат изкуствено високи цени, знаейки много добре, че те не могат да си позволят да откажат. Тъй като другите платформи за електронна търговия не могат да се конкурират ценово, потребителите се обръщат към Amazon като към единствено „гише“ за всичките си покупки“, отбеляза той.


Резултатът е продължаващото господство на пазара на компания с оборот за трилиони долари, която е станала още по-голяма по време на пандемията, което й е позволило да предяви все по-големи несъстоятелни претенции към търговците и е довело до по-високи разходи за потребителите в Калифорния“, добави главният прокурор.

В изявление, изпратено по електронната поща до в. „Лос Анджелис таймс“, говорител на Amazon оспорва характеристиката, която Бонта дава на компанията. „Продавачите сами определят цените за продуктите, които предлагат в онлайн магазина ни„, заяви той.

Amazon се гордее с факта, че предлагаме ниски цени при най-широк асортимент и като всеки магазин си запазваме правото да не обръщаме на клиентите внимание за оферти, които не са на конкурентни цени. Облекчението за клиентите, която главният прокурор търси, би принудило Amazon да предлага по-високи цени за клиентите, което странно противоречи на основните цели на антитръстовото законодателство“ според говорителя.

От службата на главния прокурор твърдят, че Amazon е нарушил закона за нелоялна конкуренция на щата Калифорния, правовата основа за широк спектър от дела за защита на потребителите и антимонополния закон на щата, известен като Закон на Картрайт.

Съгласно споразуменията си с Amazon търговците на едро и дребно – трети страни нямат право да предлагат по-ниски цени на други сайтове, включително не само тези на конкурентите на Amazon – „Уолмарт“ (Walmart), „Таргет“ (Target) и „ИБей“ (EBay), но и в някои случаи на собствените си сайтове. Това се посочва в комюникето на главната прокуратура.

Нещо повече търговците могат да бъдат задължени да компенсират технологичния гигант, ако други онлайн магазини предлагат по-добра цена, според комюникето. Според сведенията търговците, които не спазват изискванията „ще се сблъскат със санкции като по-малко видни обяви на стоките им и дори възможността за спиране или прекратяване на предлагането на продуктите им“.

Според копие от делото анализът на данните, направен от службата на главния прокурор, показва, че търговците по принцип не намаляват цените в магазина на Amazon , за да изпълнят задълженията си по договорите и вместо това ги повишават на други места.

Бонта иска Върховният съд на окръг Сан Франциско да забрани на Amazon да се ангажира с подобни договори, компанията да „върне неправомерно придобитите си печалби“ и да отговаря за по-високите цени, които потребителите е трябвало да плащат в резултат на това.

Главната прокуратура съобщи пред „Таймс“, че предстоящият съдебен процес ще се проточи, но отказа да даде конкретни срокове.

Amazon се надява, че делото ще бъде бързо прекратено, каза говорителят на компанията.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар