Кампанията на Тръмп за президент на САЩ не е имала връзки с Русия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският министър на правосъдието Уилям Бар оповести “основните заключения” на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите през 2016 година в Съединените щати за президент.

Според обобщението разследването не е открило доказателство за заговор между щаба на президента Доналд Тръмп и Русия. От документа с обем 4 страници става ясно още, че разследването “не е заключило дали президентът е извършил престъпление”.

Малко преди да отлети за Флорида американският държавен глава наруши мълчанието си като обяви категорично, че според него документът го е “оправдал напълно” и добави, че било “срамота”, че страната е трябвала да занимава с това разследване. В миналото Тръмп неведнъж заклеймяваше разследването като “лов на вещици”.

По-рано беше посочено, че Мълър не е препоръчал повдигане на нови обвинения. Дейността на специалния прокурор доведе до повдигане на обвинения срещу 34 души, повечето от които руснаци. Сред тях няма американци с повдигнати обвинения за заговор с Русия. Петима приближени до президента Доналд Тръмп вече пледираха “виновен.”

Оповестяването на доклада е с потенциал да отправи нови шокови вълни в политическата система във Вашингтон и да припомни на обществото за водещата се битка между Белия Дом и Конгреса по въпроса за руско вмешателство в американските избори, информира БНР.

Веднага след огласяването на доклада, говорителката на Белия дом заяви, че констатациите на Министерството на правосъдието напълно оневиняват президента на САЩ, а адвокатът на Тръмп – Рудолф Джулиани, каза, че прочетеното в резюмето на Бар е „по-добро от очакваното“.

От своя страна демократите настояват за публично оповестяване на целия доклад, а вестник “Вашингтон Поуст” посочва, че републиканците са готови да се изправят срещу всякакви опити за използване на разкритията на Мълър като трамплин за импийчмънт.

По-рано – в неделя сутрин по телевизия Ей Би Си, шефът на комисията по разузнаване към Камарата на представителите – демократа Адам Шиф заяви, че налице е „значително доказателство за съглашателство“ между щаба на Тръмп и Русия. В същото време, пред Си Ен Ен председателят на правната комисия към Камарата на представителите – демократът Джерълд Надлър коментира, че е прекалено рано да се говори за откриване на процедура по импийчмънт на президента.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар