Кандидатирал ли се е изкуствен интелект за кмет в щата Уайоминг?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чатботът с изкуствен интелект VIC или Virtually Integrated Citizen може да участва на тазгодишните избори за кмет на столицата на Уайоминг – Шайен.

Но както съобщава Wired, държавният секретар на Уайоминг се бори срещу легитимността на VIC като кандидат, а от Вашингтон са наредили разследване.

VIC е изграден на базата на GPT-4 на OpenAI и е обучен на хиляди документи, събрани от срещи на съвета на Шайен. Изкуственият интелект е дело на библиотечен работник на име Виктор Милър. Ако VIC спечели, Милър споделя пред Wired, че ще служи като “кукла от месо” на бота или негов говорител и изпълнител. Решенията ще се взимат от изкуствения интелект.

Хората очевидно не четат тоновете документи, свързани с властовия процес. VIC ще прави това. Той ще гласува и решава съгласно всички тези документи, които никой не чете“, споделя Милър.

На практика изкуственият интелект ще се запознава подробно с всяко предложение, ще разглежда различни проекти и ще отсява различни кандидати, на база на написаното. Това може да постави началото на ново прозрачно и ефективно управление.

Държавния секретар на Уайоминг, Чък Грей, обаче не харесва идеята. Според него за изборите могат да се кандидатират само хора. В момента тече дело, което да определи има ли право VIC да бъде кандидат, като то ще приключи до месец.

Но правните проблеми не са единствената пречка пред бота. Протест има и от страна на OpenAI, според които VIC нарушава “политиките на компанията срещу политическите кампании”.

Милър каза на Wired, че ще премести VIC към модела Llama 3 с отворен код на Meta, ако е необходимо, което изглежда малко като VIC да се превърне в напълно различен кандидат.

Критиците изтъкват, че AI програмите правят грешки. Фактът, че не са хора, също може да обърка нормалните пътища за политическа отчетност. Освен това не е ясно как и защо AI моделите стигат до решенията, които правят, което е обратното на прозрачност.

Аз се кандидатирам за кмет, за да внеса иновативна технология и донеса вземане на решения, базирани на данни“, казва самият VIC.

Виктор Милър казва, че не очаква да победи, но и не изключва това. По думите му съвсем скоро всички политици ще използват изкуствен интелект за вземане на някои решения.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар