Кандидатът за земеделски министър Иван Иванов стана ябълка на раздора

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Соцдепутатът Иван Иванов, който беше само за часове вътрешен зам.-министър в кабинета “Орешарски”, сега поема земеделското ведомство.

Шуменецът, който е специалист в сектор “Сигурност”, е изненадата на БСП. В 44-ия парламент дори бе шеф на вътрешната комисия.

На 18 юни 2013 г. назначението на Иванов като зам.-министър на МВР е обявено официално от Министерския съвет. Веднага гръмва скандал, свързан с миналото му – появяват се информации, че депутатът и баща му са работили за групировката СИК в Шумен през 1995 г. Около 22 ч същия ден вътрешният министър Цветлин Йовчев заявява, че е поискал оставката на Иванов заради тези медийни публикации.

Премиерът Орешарски е категоричен, че проверки в масивите на МВР не показали връзки на Иванов със СИК. След това два дни министър-председателят и вътрешният му министър обясняват кой е предложил Иван Иванов. Йовчев уточнява, че не го познавал, а го дали като “политическа фигура, която ще помогне за реформата в МВР”.

С днешна дата фактори от БСП са категорични, че преди 8 години това било постановка на ГЕРБ срещу Иван Иванов. Той е работил в някакъв застрахователен офис за кратко като служител, което по никакъв начин не го правело свързан със СИК. За разлика от близките взаимоотношения на висши представители на бившата управляваща партия на ГЕРБ срещу Иван Иванов. Той е работил в някакъв застрахователен офис за кратко като служител.

И в петък обаче “Капитал” цитира проверка в информационната система ДАКСИ – вписването е направено с решение на Шуменския окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г.

Иванов е син на бизнесмена Валентин Иванов-Шошо, също свързан със СИК и задържан през 2000 г. за рекет и отвличане, пише още “Капитал”.

Случаят на Иванов стига и до Конституционния съд, след като депутати от ГЕРБ го сезират за това дали социалистът може да се върне в парламента и искат прекратяване на депутатските му правомощия. При изслушването му в КС самият Иванов обяснява, че не е знаел, че ще става зам.-министър. През октомври КС единодушно излиза с решение, че няма пречка Иванов да запази депутатския си мандат.

Кандидатурата на Иванов за земеделски министър в петък бе приета без забележки от коалиционните партньори от “Продължаваме промяната”.

“Кой какви истории има в миналото, това, което ние разбрахме за този конкретен случай, е, че това е било, когато е бил студент и е работил, доколкото разбрах, за няколко месеца в един офис за издаване на застраховки. Но това няма значение, всеки коалиционен партньор носи отговорността за отбора, който предлага. Тези хора стават един общ отбор на България. И ние ще изискваме резултатите, които всички заедно сме се съгласили, че трябва да постигнем”, коментира Кирил Петков в кулоарите на парламента.

46-годишният Иванов по професия е адвокат. Завършил е история в Софийския университет и е доктор на историческите науки от Шуменския университет. Завършил е и право във Великотърновския университет, както и школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия.

Бил е два мандата общински съветник от групата на БСП в Шумен, както и кандидат за кмет на града от левицата през 2015 г.

В момента е депутат от БСП шести мандат. В парламента е от 42-ото народно събрание насам. Преди това е бил главен юрисконсулт в строителна фирма.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар