Кантарджиев: В момента 10 болни от COVID-19 заразяват 13 души

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страната вече е в оранжевата зона по разпространение на COVID-19, по-рано от това, което предполагаше Министерството на здравеопазването. В София заразените са 146 на 100 000 души за 14 дни. Това заяви в сутрешния блок на БНТ “Денят започва” проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му предпоставките за по-бързото разпространение са три – на първо място, че става въпрос за делта варианта, както и че доста хора се събират на малки разстояния, а третото – забавената ваксинация.

Проф. Кантарджиев коментира, че сега първо боледува младото, активно население. Потенциалът на делта вариантът не трябва да се подценява. Лекарите са подготвени, увери експертът.

Кантарджиев не е привърженик на най-крутите мерки. Според него винаги при нас мерките са били навременни. Когато спазваме леките мерки, не се налага прилагането на по-тежки. Сега коронавирусът засяга горните дихателни пътища, не е толкова характерна загубата на обоняние, но и не бива да се подценява опасността, каза Кантарджиев.

По негови изчисления в момента 10 болни от COVID-19 заразяват 13 души.

Имаме хубави ваксини в момента и трябва да ги слагаме. Отпуска се душата като си ваксиниран, коментиа още проф.  Кантарджиев.

Той се надява, че ще бъде много по-добре ръководена ковид кризата, каквото било обещанието на здравното министерство.

По думите му МОН е много заинтересован учебната година да започне навреме и по правилата, които ще се налагат ще бъдат най-добрите за здравето на децата.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар