Капацитетът на Химико-токсикологичната лаборатория на ВМА ще бъде разширен – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Публикация на официалната страница на ВМА във Фейсбук:

РАЗШИРЯВАТ КАПАЦИТЕТА НА ХИМИКО-ТОКСИКОЛОГИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА ВМАКапацитетът на Химико-токсикологичната лаборатория на Военномедицинска академия (ВМА) ще бъде разширен. Предвижда се закупуването на нова апаратура и увеличаване на специалистите в нея, които ще работят на три смени, в 24-часов режим.


Това стана ясно след среща на ръководството на ВМА с министър-председателя академик Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев, които посетиха лабораторията и се запознаха на място с нейните възможностите и обем на дейност. 

Звеното е водещо за страната в областта на съдебно-токсикологичната експертиза, осигуряваща изследванията за употреба на алкохол и наркотични вещества при шофьори.

Към момента имаме забавени около 900 проби, които са натрупани от 25 април досега. Надяваме се, че с разширяване капацитета на двете ни лаборатории в София и Варна ще се справим сравнително бързо. Към момента в столичната лаборатория се обработват около 50 проби седмично. Целта ни е да ги увеличим поне три пъти, коментира пред медиите началникът на ВМА геенрал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Той подчерта, че освен закупуването на нова апаратура, предстои да бъдат назначени и обучени още специалисти.

Идеята да се правят нови лаборатории е грешна. По-добрият вариант е съществуващите лаборатории да се оборудват добре и да се подготвят кадри. Фокусът е върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, защото именно това е бавният етап, коментира от своя страна и министър-председателят академик Николай Денков.

Най-подходящо да бъде направена бърза крачка в това отношение е именно ВМА по няколко причини. Първо, това е една изключително добре подредена структура, която много бързо може да се реорганизира. Както каза генерал Мутафчийски: “Аз имам армия тук и мога да работя с нея.” Второ, защото тук е един от най-добрите специалисти – не само в България, но и в Европа – началникът на лабораторията проф. Васил Атанасов. И трето, защото през последните години в тази лаборатория са инвестирани над 2 милиона лева средства на ВМА, което позволява бързо да бъде надградено това, което вече има и да се ускори обработката на пробите, поясни още министър-председателят.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар