Капсулата на “Спейс Екс” успешно се завърна на Земята (видео)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Капсулата на “Спейс Екс” успешно прибра обратно на Земята екипажа след шестмесечен престой на Международната космическа станция, съобщи НАСА, която излъчи кацането на живо.

Екипажът се приводни с парашут в океана край Флорида.“Драконът” благополучно доведе у дома астронавтите на НАСА Стивън Боуен и Уорън Хобург, астронавта от Обединените арабски емирства Султан ал-Неяди и космонавта на Роскосмос Андрей Федяев.


Четиримата помахаха усмихнати на снимка, разпространена от американската космическа агенция веднага след кацането.

Корабът се приводни в Атлантическия океан край бреговете на Флорида в 00:18 ч. местно време. Няколко минути преди това “Дракон” навлезе в плътните слоеве на атмосферата, след което основните му парашути се освободиха на височина около 5,5 км. Завръщането на кораба и неговия екипаж на Земята отне около 17 часа.

Астронавтите се завръщат на Земята след шестмесечен престой в Международната космическа станция.


Снимка: БТА

“Дракон” с екипажа на мисията Crew-6 излетя към МКС на 2 март от космическия център Кейп Канаверал в Кейп Канаверал, Флорида, с помощта на ракета Falcon 9. На следващия ден той се скачи с възловия модул “Хармония” на американския сегмент на станцията.

Федяев стана вторият руски космонавт, който пътува до МКС с космическия кораб Crew Dragon в рамките на програмата за съвместни полети между Руската федерация и САЩ. През октомври 2022 г. рускинята Анна Кикина пристигна на станцията като част от екипажа на мисията Crew-5 и напусна МКС през март 2023 г.

Новият екипаж на МКС смени предишните астронавти на 27 август, когато осъществи успешното скачване след пристигането от Земята.


Снимка: БТА

В новия екипаж на МКС са астронавтката на НАСА Джазмин Могбели, която е командир на мисията, датчанинът Андреас Могенсен от Европейската космическа агенция, Сатоши Фурукава от Япония и руският космонавт Константин Борисов. Те се поздравиха с ръце, когато достигнаха орбита.

За първи път при излитане на космически кораб от САЩ всички места се заемат от различна държава. Досега двама или трима от екипажа са били от САЩ.

“За да изследваме космоса, трябва да го правим заедно”, каза минути преди старта генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер. “Космосът е наистина глобален и международното сътрудничество е от ключово значение.”

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар