Капсулата „Орион“ на НАСА напусна лунната орбита за последния етап от пътуването си

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Капсулата „Орион“ от непилотираната мисия „Артемис 1“ („Артемида 1“) на НАСА напусна лунната си орбита и се връща към Земята, предават ДПА и БТА, позовавайки се на американската космическа агенция.

Космическият апарат успешно е извършил първата от двете маневри, необходими преди планираното приводняване на „Орион“ в Тихия океан на 11 декември.След като премине отново близо до Луната, за да се възползва от гравитационна й помощ, капсулата ще предприеме обратното си пътуване.


В понеделник се очаква космическият кораб да прелети на около 127 километра над лунната повърхност и да извърши втора маневра, която ще насочи „Орион“ по курса му към Земята.

Около 13 дни след изстрелването си на 16 ноември капсулата достигна най-отдалеченото си разстояние от Земята.

„Орион“ се отдалечи на около 432 000 километра от нашата планета. Това е най-дългото разстояние, изминавано някога от космически кораб, предназначен за пилотирани пътувания.

Само няколко дни по-рано „Орион“ подобри рекорда, поставен от „Аполо 13“ през 1970 г., достигайки точка на около 400 000 километра от Земята малко след като навлезе в орбитата на Луната.

На борда на капсулата „Орион“ няма екипаж. След тази първа мисия по план „Артемида 2“ трябва изведе астронавти в орбита около Луната през 2024 г., без кацане на повърхността й. Тази чест ще бъде запазена за екипажа на „Артемида 3“, чийто полет е планиран най-рано за 2025 г.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар