Карадайъ, ти може би не знаеш или не искаш да разбереш, че главният режисьор на Народния театър „Иван Вазов“ не е „някой“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чета изказването на Мустафа Карадайъ по повод сблъсъка в Народния театър: „Някой решил да протестира, защото друг е депесар. И като е депесар, няма право да работи ли? Какво да ги правим депесарите, на Марс ли да ги изселим?“

Карадайъ е хитър политик, но в случая елементарната лигика не е на негова страна, а със софистика казусът в Народния театър не може да бъде решен.

Виж, Карадайъ, ти може би не знаеш или не искаш да разбереш, че главният режисьор на Народния театър „Иван Вазов“ не е „някой“. Александър Морфов не е „просто някой ей така“, а творец с европейско име. Не знам колко пъти си ходил на театър, но зрителите не се интересуват от „пиарите“, а от постановката на режисьора и играта на актьорите.

Да, Морфов протестира и все повече представители на артистичната гилдия и на културната общност в България ще протестират срещу внедряването на една депесарка на важен пост в Народния театър! Мястото й не е там. Щом парадира с „политическите си пристрастия“, обслужва и ибрикчийства около Доган на изборите и се гордее с тоя факт, трябва да се маха незабавно от българската културна светиня. Защото тя е натрапена в Народния театър не защото е незаменим специалист, не защото е виден творец и просто между другото, редови член на ДПС, а именно защото е отявлен партиен функционер – и всички я познават само като такава.

Ако етнически турчин е отличен актьор, режисьор, драматург – никой не би се противопоставил на назначаването му! Нека етнически турчин бъде назначен и за пиар – защо не? Но в случая става дума не за турска етническа принадлежност на дадено лице – а за фигура, която се свързва единствено и само с ДПС, фигура, която е издигана и натрапвана тук и там само като политическа креатура.

Кажи ми, Карадайъ, толкова ли е незаменима Кръстева „като пиар“? Пиари бол – с лопата да ги ринеш и при това сред тях мнозина са несравнимо по-забележителни театрални ерудити от Кръстева. Те не са партийно обвързани и няма да създават скандални ситуации! Защо ДПС непременно държи точно на тази персона? Какво иска да прокарва чрез нея? И театрална или политическа е функцията й в Народния театър?

Чуй, Карадайъ, нито ти, нито Бойко Борисов, нито Корнелия Нинова, нито Киро, нито Бойкикев, Янев, Костадинов или Радев имате право да натрапвате когото и да било в българските творчески институти и да се карате на колективите, че не приемат навлека ви. Нито да малтретирате словесно ( или по какъвто и да било начин ) тези колективи – защото точно това си направил ти днес пред bTV. Никакви апострофи, никакви заплахи под и над сурдинка! Щом творците на българската национална сцена са решили да се очистят от вредния политически баласт – те така или иначе ще го направят! Това е само и единствено тяхно право. Не се меси в работата им!

А какво ще стане с пенсионираните депесари и другите партийни отпадъци – гербаджийски, бесепарски и т.н. – пратете ги наистина на Марс! Идеята е твоя и е чудесна! Едва ли ще са нужни някому, най-малко в „културата“! В краен случай ги вземете на работа в някоя от безбройните ви фирми – да продължат да обслужват олигарсите! И съм сигурна, че ще покажат завидни умения в боравенето с ибрика – резултат от многолетния им опит!

А най-вече, Карадайъ, знаеш ли? Дайте малко ход назад! Оттеглете протежето си – щом създава скандални ситуации. Никой не иска напрежението да се нагнетява. Оттеглете въпросната Кръстева тихо и кротко. Това ще е проява на трезв разум. Тя е била някаква журналистка, преди Доган, нали? Е не може ли да се върне на работа в някое вестниче? Какво му е унизителното?

И накрая за твърдението ти, че ДПС е най-доброто, което се е случило на България през последните 33 години! На твое място не бих изрекла точно тия думи и в точно тая ситуация – казано е „голям залък лапни, голяма дума не казвай“! Нищо хубаво не се случило на България през последните три десетилетия – само катастрофи. И сред всички тия катастрофи, едно от най-лошите неща, чийто проектант бе българомразецът Луканов, е тъкмо ДПС.

Милена Върбанова

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар