Караиванова: Ще поставим акцент на превенцията срещу недопустимите бизнес практики

България, Общество, Парламент, Финанси
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Карина Караиванова - КФНЩе поставим акцент на превенцията срещу недопустимите бизнес практики, на борбата с пазарните манипулации, заяви днес Карина Караиванова на изслушването в бюджетната комисия на НС. Тя е единственият кандидат за председател на КФН, предложена от депутати от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Караиванова бе структурирала представянето си в 10 точки. В началото тя акцентира на превенцията срещу недопустимите бизнес практики в услуга на приемливите бизнес отношения. Всичко това- на основата на задълбочени анализи. Комисията трябва да работи също в интерес на инвеститорите, да работи и за развитието на капиталовите пазари. В текущ план КФН би трябвало да получи благоприятна външна оценка за дейността си.

Караиванова смята, че трябва да се работи по посока на институционалното укрепване и реформите в сектора. Ще се направи оценка на съществуващия експертен капацитет, на вътрешната организация и където се установи, че има нужда от допълнителни специалисти,ще се вземат мерки, ще се постигне оптимизация, посочи тя. И изрази намерение КФН да бъде асоциирана с професионализъм, диалогичност и прозрачност в работата.

Карина Караиванова е заместник министър на финансите.Магистър по финанси и банково дело в Стопанския факултет “Св.Климент Охридски”, като преди това е завършила и бакалавърска степен по икономика там. Работи във финансовото министерство от 2003 г., като почти цялата й кариера преминава в дирекция „Национален фонд”, която отговаря за еврофондовете преди и след присъединяването на България към ЕС. Оглавява дирекцията през 2011 година.

Депутатът от ПГ на БСП лява България Жельо Бойчев констатира, че в представянето на Караиванова е имало прекалено повторение на „ще” и попита какво да се направи, за да се улесни достъпът на българските компании до капиталово финансиране. Как виждате оптимизацията на работата в КФН, включително и в законодателно отношение на основата на европейския опит, запита я колегата на Бойчев Румен Гечев. И още- как ще се регулират пенсионните фондове при тяхната оценка и повишаването на доверието на хората към тях? Не трябва да се стига до парцелиране на работата на комисията, нито до феодализиране, изказа мнение Петър Чобанов, депутат от ДПС. Какво може да се направи, за да се уреди по-добрата координация на КФН с другите институции и за подобряването на финансовата стабилност в страната, както и усещането за това сред гражданите, запита той.

Много може да се направи, за да се улесни достъпът на българските компании до капиталово финансиране, отговори Караиванова. Трябва да се разнообразят финансовите инструменти и работата в тази посока ще започне приоритетно, продължи тя. Нека да мине оценката на активите на пенсионните фондове, предложи Караиванова и предположи, че след това доверието на хората ще се повиши към тях. Предстои анализ и разговори с конкретните заинтересовани лица за защита на интересите на осигурените. Според нея решенията по важни въпроси на КФН ще се вземат след дискусии и разговори с експерти и специалисти. Нормално е да се направи одит на дейността на КФН през изминалия мандат и това ще стане, смята Караиванова. /БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар