Каракачанов: Вдигането на цената на газа е добре планирано, целта е свръхпечалба за близки до властта

Каракачанов: Вдигането на цената на газа е добре планирано, целта е свръхпечалба за близки до властта

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Красимир Каракачанов обвини правителството в умишлена злоупотреба с цената на газа в полза на частен интерес. Според него управляващите в момента „се държат като мародери по време на война, а не като политици“.

„Не е ли цинизъм да обясняваш в последния възможен момент, че ти няма да се поддаваш на руското изнудване, надуваш мускули, а в същото време още от началото на април ти си започнал да договаряш България да купува газ през посреднически фирми с цена, по-висока с 35%“, попита в сутрешния блок на bTV Каракачанов и цитира медийни публикации, според които още през май е планирано разтоварване на 142 500 кубични метра газ за сметка на компанията МЕТ Енерджи.

„В тази компания работеше сегашният шеф на „Булгаргаз“, акцентира Каракачанов и добави: „Не е ли цинизъм да кажеш „Ние няма да се поддадем на изнудването“, да донатовариш българските граждани, да го планираш много хубаво това нещо – 35%. Вчера ви го казва КЕВР. От 1 май договарят се цените през посреднически фирми и т.н. 35% ще бъде по-висока цената“.

В четвъртък с пост във Фейсбук Картакачанов описа схемата, по която според него „правителството от няколко месеца умишлено работи за вдигане на цената на газа със стотици милиони лева до края на годината“.

„Базираната в Швейцария МЕТ енерджи вече е резервирала от „Булгартрансгаз“ капацитети за пренос на газ чрез връзката Комотини-Сидерокастро. Същата МЕТ енерджи още към 8 април 2022 г е заявила доставка на кораб с втечнен природен газ през терминала Ревитуса в Гърция, която ще бъде доставена по тръбопровод за България в обем 142 500 кубични метра втечнен газ. Новото правителство междувременно назначи за директор на стратегическото държавно дружество Булгаргаз Людмил Йоцов, който идва от пост директор в частната МЕТ енерджи трейдинг. Цените, по които ще бъдат доставяни количествата газ от МЕТ енерджи, ще бъдат съществено по-високи“, описва Каракачанов.

Според него „с активното действие от страна на ръководството на „Булгаргаз“ и правителството“ доставчикът „с правителствена благословия ще реализира свръх печалби в размер на стотици милиони, които ще платят българските шофьори, като и промишлеността, ползваща природен газ и отопление на парно“.

„Не е странно, че точно българското правителство за разлика от повечето европейски газови потребители и компании води политика за блокиране на евтините доставки от „Газпром“, които са гарантирани до края на годината. При положение, че и ЕК излезе със становище, че новата схема на плащане, предложена от Русия, не противоречи на правилата на ЕС. Не е странно, че същата компания МЕТ изпразни и изнесе в чужбина евтиния газ в българското хранилище Чирен в първите дни на новоназначения директор на „Булгаргаз“, като той заяви тогава, че не вижда проблем“, пита Каракачанов.

Според мнего е очевидно, че „целта е частни търговски фирми, близки до властта, да реализират свръхпечалба в размер на стотици, а може би и милиард лева до края на годината“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар