Каракачанов откраднал 300 милиона лева за ремонтите на МИГ-29! Самолетите не летят

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
По време на управлението на министър Николай Ненчев бе сключен договор за доставка на четири новопроизведени и шест ремонтирани двигателя РД-33.

Договорът на стойност 42 709 467,5 лв., бе сключен с българската компания „Авиостарт“ ООД. Междувременно Министерството на отбраната избра и още две фирми за доставката на части за изтребителите.
 „Армар корпорейшан“ трябва да осигури 7 кутии на самолетните агрегати КСА-2. „Армар корпорейшан“ и украинската държавна „Укринмаш“ ще доставят и други части и консумативи за МиГ-29.
Общата стойност на двете поръчки е за около 15 млн. лв. Фирма „Авиостарт“ обаче обжалва тази процедура, а впоследствие спечели и конкурса за агрегати.
От страницата за обществени поръчки на министерството става ясно, че увеличаването на стойността е свързано с доставката на кутии на самолетните агрегати КСА-2 за самолет МиГ-29. Тя отново ще бъде извършена от “Авиостарт”. След проведеното пряко договоряне с единствения участник, общата цена на седемте агрегата е понижена минимално и става 11.165 млн. евро.
Така ремонтите и поддръжката на МиГ-29 за последните години на българския данъкоплатец му излиза над 200 милиона лева. И това без да смятаме разходите, които се отпускат всяка година от централизирания бюджет, а те са до 30 милиона лева . Така общата сума за една петилетка стига до около 300 милиона лева! Да, авиацията е скъпо нещо, ценно нещо по време на мир и война, но нужно ли е да се наливат пари в една стара и немодернизирана машина. Нека само припомним, че Русия подари почти нови МиГ-29 на Сърбия.
Колко скъп ни излиза един МиГ-29? Ето какво пише в документацията на договора на МО с РСК „МиГ“:
Така например първоначалната руска оферта за осигуряване на един летателен час е била €7250, която е паднала на €6250 след преговори. Тази цена важи в рамките на въпросните 1450 часа годишно и не включва възстановяването на летателната годност на изтребителя – тоест всички капитално-възстановителни ремонти на двигател, КСА и други агрегати, както и доставката на консумативи за да може МиГ-29 да е напълно изправен. За всеки следващ час след заявените 1450 ще се плаща по €11 325.

Цената за извършаване за ремонт на колесника на 10 самолета и ремонт на 13 катапултни кресла К-36ДМ е малко над €14,5 млн. Цената на извършване на контролно-възстановителни работи при достигане на 1000+100 часа на МиГ-29УБ борд 14 е малко над €2,1 млн. Отделно за ремонт на агрегатите на единичен изтребител, включително и КСА-2 е малко над €2,8 млн. Доставката на консумативи за единичен МиГ-29 пък е посочена за малко над €3,8 млн. Годишното оскъпяване е 9%.

Логичен е въпросът – как са разходвани тези близо 300 милиона лева, след като българските МиГ-29 не летят? Отговор може да дадат не само министър Красимир Каракачанов, заместникът му Анатолий Величков, но и други служби, на които това им е работата.
Калин Джумайски
Източник: frognews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар