Каракачанов скандализиран от питането до КС какво е “пол“, за да се реши за транссексуалните

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов излезе с позиция относно внесените от Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) в деловодството на Конституционния съд (КС) серия от въпроси, които се отнасят до равенството пред закона и забраната за половата дискриминация, съобщиха от пресцентъра на неговата партия – ВМРО.

Какво е обяснението на понятието “пол”, възприето от Конституцията, и има ли то самостоятелно психологическо или социално изражение, различно от биологичното? Има ли предимство правото на личен живот, така както го определят Хартата на основните права в ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, пред това обяснение? Това са част от въпросите, които Гражданската колегия на ВКС отправи до КС преди два дни по повод тълкувателното дело, в което трябва да даде отговор на въпроса дали е допустима юридическа промяна на пола при транссексуалност.

В искането на ВКС се сочи, че ако реши, че в България е допустима юридическа промяна на пола, ще трябва да изясни и при какви предпоставки може да се случи това. В изложените по тълкувателното дело становища се поставят следните изисквания: транссексуалност на молителя, дееспособност и да не е в брак (с оглед на това, че при смяна на пола, че се окаже, че е с един и същи пол със съпруга си, а това по Конституция е недопустимо).

По този повод Каракачанов заяви: “За мен като вицепремиер намесата в теми като семейството, християнство, децата, защитата им от страна на държавата пряко засяга националната сигурност. Върховните съдии искат от КС да отговори дали понятието “пол”, което е дефинирано на ниво Основен закон, е в тези зададени граници или би могло да се тълкува като “самостоятелно психологическо и/или социално изражение, различно от биологичното?”. Все скандални неща, които касаят основни за обществото ни ценности като семейството, децата, християнската религия и върховенството на закона”.

В България думата “майка” е свята. В България защитата на християнската религия е заплащана с кръв в мракобесните години на турското робство. В България жената – майка, семейството и децата са основна ценност и стожер на обществото. Не разбирам хората, които са си позволили да искат тълкуване на тези ценности, защитени и в Конституцията на България”, се казва още в позицията на министъра.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар