Караянчева готова да свиква парламента много бързо, не говори конкретно за спорните нови закони

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нито парламентарната демокрация е заплашена, нито ще има диктатура заради спирането на работата в зала на парламента. В това увери председателят на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева. И напомни, че по Конституция парламентът може да бъде свикан в 4 хипотези, включително от 48 депутати. Ще свикам за 24 часа парламента при искане, няма да чакам 7-дневния срок в правилника на парламента, обеща тя.

На въпрос на Нова телевизия не може ли да се наеме нова, по-голяма зала, Караянчева посочи, че освен депутатите, постоянно работят още 100 души администрация. Депутатите пътуват и до своите избирателни райони, много контакти имат – не можем да осигурим дезинфекция на абсолютно всичко, добави председателят на НС.

Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България – имаме живот на кредит, свобода под карантина, …

Караянчева добави, че постоянните комисии към парламента продължават да работят – те са от по 20 души, като работят по различно време, ще бъдат в зала за 100 души и ще могат да стоят
Нарушаваме всички норми – работим повече от 15 минути един до друг и нарушаваме здравните разпоредби, уточни председателят на парламента. “Не мога да бъда спокойна, като виждам колегите един до друг – някои с маска, някои без маски”, добави тя.
Можем да гласуваме законопроект на едно четене, със заседание на водещата комисия в същия ден. Имаме варианти, подчерта Караянчева и не се съгласи, че сега парламентът тотално спира.

Караянчева се оплака и, че миналата седмица ГЕРБ отстъпила на БСП да направи документ с режим на работа. Това било направено и като дошло време за подпис, социалистите не подписали – само те, по думите на председателя на парламента.
Мерките на държавата – адекватни или не?

Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цветът на нацията, да бдим да не се повтори Чернобил. Това каза председателят …

Попитана за адекватността на Закона за извънредното положение, отговорът беше: “Ситуацията е много динамична”. “Понякога и опозицията дава разумни предложения”, продължи Караянчева, давайки пример, че трябва да има конструктивизъм.

Председателят на парламента заяви и, че никой не бил дал неограничени правомощия на изпълнителната власт. В конкретика – такова нещо изглежда следенето на трафичните данни, което Караянчева не коментира. Тя не коментира и, че през преходни и заключителни разпоредби на Закона за мерките за извънредното положение се направиха редица промени в други закони, което е предпоставка те да продължат да действат и впоследствие.
“Ние сме за това да се коригираме взаимно”, каза още председателят на парламента защо имаше президентско вето върху текста на БСП за спекулата в извънредния закон. И не пропусна да попита какво зависело от президента: “Не може във време на криза (…) да говориш на 3 март подигравателно за вируса”, възмути се Караянчева. Тя не коментира по същество достатъчни ли са или не готвените мерки на държавата в подкрепа на икономиката.
“Повярвайте ми, не съм очаквала българските граждани да са толкова дисциплинирани”, посочи още председателят на парламента.
Още: “НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 март”

Източник: actualno.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар