Карина Караиванова е новият председател на Комисията за финансов надзор

България, Общество, Парламент, Финанси
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Карина КараивановаСъс 139 гласа “за”, 24 “против” и 11 “въздържал се” парламентът избра за нов председател на Комисията за финансов надзор. Това е досегашният заместник-министър на финансите Карина Караиванова. След избирането й тя коментира:

Аз никога не съм се притеснявала от конкуренцията. Това, че съм единствен кандидат не е моя вина. По отношение на основните принципи – безпристрастност, обективност, прозрачност. До септември трябва да имам екип, с който да работя.

Кандидатурата на Караиванова подкрепиха депутатите от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Против гласуваха от БСП, като преди това настояха процедурата по изслушването да се прекрати заради неспазените срокове.

Румен Гечев изказа опасения, че ще се съсредоточи прекалено много власт:
Сега министърът на финансите представя свой заместник министър за председател на Комисията за финансов надзор. Министърът на финансите е принципал и на Българската банка за развитие. Няма такава страна в Европа, а не ми е известно и извън нея, където в ръцете на министъра на финансите да се съсредоточава толкова власт за контрол върху финансовия сектор.

Повечето парламентарни групи са убедени в експертността на Карина Караиванова като бъдещ председател на най-важния надзорен финансов орган. Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че кандидатурата на Караиванова не е партийна, а експертна:

Госпожа Карина Каряаиванова нито е член на ГЕРБ, нито е кадър на ГЕРБ. Госпожа Карина Караиванова има биография, която показва, че тя е преди всичко експерт и е градила своята експертност, независдимо от това кое е било правителството.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят Караиванова с аргумента, че тя е професионалист, но предупредиха, че мандатът й няма да започне комфортно, а с предстоящите стрес-тестове за банковата система. В ДПС са притеснени, че Комисията за финансов надзор дълго време е била зависима от икономически кръгове и това трябва да спре.

От Реформаторския блок също подкрепиха кандидатурата, като Мартин Димитров добави, че основното предизвикателство пред Караиванова ще бъдат популярните каси и липсата на адекватно решение за тях.

Източник: БНР

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар