Каскетът го спаси: Марешки вече не е разследван за престъпен сговор

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му е прекратено от Специализираната прокуратура. Това обясни пред в. „Сега“ говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Това разследване излезе на дневен ред преди 3 години – през ноември, 2018 година, беше поискан депутатският имунитет на Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Тогава прокуратурата съобщи официално, че спрямо тях по досъдебно производство, започнало в Окръжната прокуратура във Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване. Впоследствие материалите отиват в Специализираната прокуратура, която счита, че на база доказателствата тримата са извършили престъпления с цел имотна облага. Обвиненията са свързани с дейността на Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД, а на Таскова и Христов като регионални мениджъри на същото дружество. Става дума за заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, за да бъдат принудени да купуват само от „Фармнет“ на по-високи цени спрямо другите доставчици.

Разследването обаче е прекратено още на 19 юли, сочи информация от електронните регистри на прокуратурата. Причината – наблюдаващият прокурор е приел, че обвиняемите не са извършили изнудване – конкретно заплахи с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за пострадалия или негови близни. Действията на обвиняемите са квалифицирани като нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренция. Съгласно Наказателния кодекс нелоялната конкуренция не се явява престъпление.

Случаят е прехвърлен на Комисията за защита на конкуренцията. Освен това постановлението за прекратяване на разследването е обжалвано пред специализирания съд и се очаква неговото произнасяне.

Междувременно през август Върховният касационен съд върна във Варна за ново разглеждане делото за изнудване срещу Марешки. Върховните магистрати приеха, че апелативният съд, който даде на Марешки 4 г. затвор, е допуснал съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Повторното гледане на делото от апелативната инстанция е насрочено за 8 ноември.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар