Каскетът пак нагъл: иска закон за лобизма, не можело адвокати на обвиняеми да определят правилата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България има нужда от закон за лобизма, смята главният прокурор Иван Гешев. Според него това се налага, защото в момента било законно адвокат на обвиняем да стане депутат и да предложи закон за закриване на институцията, която съди същия обвиняем. По думите му това е „нерегламентирана дейност от българското законодателство“.

Това е законно, но дали е морално трябва да си отговорят българските граждани„, заяви Гешев и подчерта, че въпросът не търпял отлагане, поне от гледна точка на прокуратурата.

Колко струват подаръците?

Гешев подчерта, че в останалите европейски страни тези въпроси били регламентирани до най-дребните детайли. Той даде пример с посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас. Тогава тя попитала на каква стойност са протоколните подаръци, дадени ѝ при официалните срещи.

Тези неща трябва да се регламентират, защото по същество на всички ни е известно, че такава дейност се развива. Това е публична тайна, нали така. Сега дали това е срешу заплащане, дали е поради някакви други неща… Но съвсем логично е тази дейност да бъде регламентирана„, заяви Гешев.

Той не спомена имената на въпросните адвокати. В предишните два парламента имаше предложения от няколко политически сили специализираните съд и прокуратура да бъдат закрити. Тези промени не бяха приети.

Не знам нищо за нищо

Извън темата за евентуален закон за лобизма Гешев по традиция не отговори на други актуални въпроси. С дежурното обяснение, че главният прокурор няма право да знае подробности по дела, освен ако наблюдаващите не му разрешат, той не коментира нито разследването за показното убийство в София, извършено в сряда, нито казуса със заседналия край Камен бряг кораб и закъснелите действия на институциите.

По информация на „24 часа“ следователи от Националната следствена служба са излезли с доклад, че шефът на НАП Румен Спецов не е извършил престъпление при продажбата на фирмата си на малоимотно лице.

Гешев каза, че не е запознат с този доклад и разбрал за него от медиите.

Доколкото ми е известно има досъдебно производство, мисля че за данъчни престъпления, което в висящо. Какви доклади, какви действия се извършват, това е компетентност на конкретния наблюдаващ прокурор„, заяви той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар