Катастрофи и инфаркти сеят смърт сред младите българи – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Катастрофите и инфарктите сеят най-много смърт сред младите хора у нас. Най-много такива животи в България отнемат пътнотранспортните произшествия и внезапната сърдечна смърт, твърдят водещи кардиолози. Като обясняват и че диагностицирани и недиагностицирани сърдечни заболявания са сред основните причинители на внезапна сърдечна смърт. В тази връзка лекарите препоръчват държавата да започне да покрива определен брой дефибрилатори, които могат да спасят животи при настъпване на даденото състояние. Към настоящия момент пациентите трябва да доплащат за тях суми от порядъка на 6000 лева.

Оказва се, че внезапната сърдечна смърт убива повече хора, отколкото ракът на белия дроб, ракът на гърдата, инсултът и СПИН, взети заедно. Причините обобщава пред “Дарик” доц. Ивайло Кожухаров от Националната кардиологична болница:

“Главни причини и заболявания, водещи до внезапната сърдечна смърт, са на първо място Исхемичната болест на сърцето, на второ място са неисхемичните сърдечни заболявания, като хипертрофичната кардиомиопатия, която е основен причинител за внезапната смърт при младите хора. На трето място са заболявания без структурни засягания на сърцето. Внезапната сърдечна смърт в най-голяма част от случаите се предизвиква от състояние на камерно мъждене или камерна тахикардия”.

Държавата трябва да осигури дефибрилатори, които спасяват животи на заплашените от внезапна сърдечна смърт, допълва доц. Васил Велчев, кардиолог от столичната болница “Св. Анна”. “Ако си представите какво е общото между внезапната смърт и пътнотранспортното произшествие, общото е, че това са двете причини, които отнемат най-много животи на млади хора в България. И ако здравата логика изисква всеки да кара кола, която има въздушна възглавница, то въпросът с дефибрилаторите е много сходен. Те са нещо като въздушната възглавница на пациентите, които са заплашени от внезапна смърт. Целта ни е да може всеки пациент, който има нужда от дефибрилатор, ние да можем да преценим по медицински индикации дали да му го поставим, или не, а да не трябва да го питаме предварително вие може ли да си доплатите определено количество пари, за да получите това лечение”, посочи доц. Велчев.

Към момента здравната каса заплаща 6000 лева за всеки, който има нужда от дефибрилатор, а самото устройство е на цена между 10 и 14 000 лева.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар