Католиците в България посрещнаха Великден – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Католиците в България посрещнаха Великден

Стоп кадър, НОВА

В неделя католиците по света честват Възкресение Христово.  Над 20 000 души в пловдивска област празнуват на този ден, разказва НОВА в репортаж.„По традиция за Великден първото яйце задължително е червеното яйце. Червеният цвят символизира Христовата кръв. И то се отделя за къщата и се пази до следващия Великден, когато има предание, че по него се гадае каква ще бъде годината”, разказва Дияна Начева.


Подготовката за Великден в дома на семейство Начеви от пловдивското село Житница е започнала още от Велики четвъртък с боядисването на великденските яйца и месенето на характерните за Житница маслени курабии. Семейството ще спази традицията на Великден на празничната трапеза задължително да присъства агнешкото месо. 

Фамилията с особено вълнение посреща Христовото Възкресение. Точно преди 3-години по това време се сбъдва най-съкровената мечта на Венцислав- да се докосне до папата. Ученикът има честта да служи с главата на римокатолическата църква по време на литургията му в Раковски. Тогава стискайки в ръце снимка на папа Франциск, го моли за автограф и се случва нещо необичайно.

„Бях подготвил тази картичка, държах я в ръцете ми с маркера. Хората около мен ми казваха, че той няма да мине покрай мен,  че няма да ми се подпише. Но после, след като мина покрай мен -ме  забеляза. Дойде до мен”м спомня си за този вълнуващ ден Венцислав Марков.

 „Маркерът в началото не беше разписан. Разписа го на челото ми. След което се подписа на картичката. Аз такъв момент никога не бях изпитвал в живота ми. Нещо стана с мен. Не можех да си стоя на краката”, разказва Венцислав за срещата си с папа Франциск.

Оттогава досега всеки Великден го връща към този спомен. Поглежда и към личния подарък, който папата му прави – броеница, която младият мъж пази и до ден днешен. 

Този Великден за католическата църква в Житница ще е по-специален.

„За първи път на Великденската пасхална литургия ще свирим с първия дигитален орган в България. Литургията ще бъде изключително тържествена, защото тогава органът свири тути, тоест всички регистри”, каза Милко Петров. 

 А днес на Великден семейство Начеви очаква чудото на Възкресение и си пожелава здраве и светлина.

Най-голямата католическа общност в Раковски вече в разгара на Възкресението.

„Този Великден е различен, защото ние сме различни. Празникът е повод да се замислим по какъв начин сме живели и дали се приближаваме към Бог, или се отдалечаваме от него”, каза отец Младен и пожела на всички мир и надежда, защото „има хора, които откровено изповядват, че не вярват в Бог, но няма хора, които живеят без надежда”, каза още отецът.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар