„Като на война“ в Трилистник: Хората бягали панически, 1/3 от къщите са наводнени (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След оттичането на водата в най-засегнатите вчера от преливането на река Стряма села в Карловско – Каравелово и Богдан, аварийните екипи продължават огледите на откъснатите райони, но разчистването на засегнатата инфраструктура все още не е започнало. В подготовка е все още и временният мост, за да имат транспортна връзка блокираните хора в двете села.

В село Трилистник днес обстановката също се усложни и се наложи евакуация на хора, тъй като от придошлите води на река Стряма навлязоха и там. Няма пострадали хора след наводнението селот, но 1/3 от къщите на селото са залети, а улиците са се превърнали в реки.В 6:30 ч. тази сутрин земеделци, които са излезли на полето, виждат как по река Стряма идва приливна вълна, която залива обработваеми земи и къщи.


„Над 120 къщи от общо 300 са наводнени в пловдивското село Трилистник от придошлите води на река Стряма“, съобщи кметът Мирчо Петров пред пред „24 часа“. Ситуацията е била особено драматична преди обяд, когато уплашени, местни жители са бързали да напуснат домовете си.

Някои плачеха, като една възрастна жена, че в бързината да се спаси, не е успяла да си вземе апарата, с помощта на който диша.

„Като на война“, описа гледката известният фермер Красимир Кумчев и попита: Не трябваше ли да са паднали вече няколко глави!?

Хората, които се изселиха, са намерили подслон при роднини в Пловдив и околните села. Някои в бързината са забравили важни вещи и документи, но се надяват да се върнат скоро.

След потопа двата входа на селото бяха блокирани от вода, като достъпът бе невъзможен. С тежка техника, два противопожарни екипа и доброволци са евакуирани около 40- 50 души. Много хора са напуснали селото с автомобилите си. Сред тях бе и кметът на Марица Димитър Иванов: „Бедствено, трагично. Нивото на водата в този край е около метър и половина. Стотици къщи са наводнени“. 

„Заедно с кмета на община „Марица“ Димитър Иванов организирахме извозването на хората, като използвахме и нашите автомобили“, уточни кметът Мирко Петров. Той добави, че в момента ситуацията се е поуспокоила.

Според Кумчев най-вероятно наводнението е станало от скъсана дига с дължина от 50 метра по река Стряма в района на село Калековец. Това той е установил, облитайки с хеликоптер мястото на бедствието. Наводнени са и много земеделски земи, както и част от магистрала „Тракия“.

Вертолетът е дошъл със съдействието на президента Румен Радев, който заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и на земеделието Явор Гечев по-рано посетиха и Трилистник, след като преди това държавният глава беше в Карловско.

Според властите няма опасност от нова вълна, а водата ще се отече в следващите часове.

Реакциите на хората от Тръстеник са гневни, тъй като смятат, че причина за наводнението е неподдържаното речно корито.

Кумчев не спести критики към държавните институции. „Цари безхаберие. За пръв път тази година „Напоителни системи“ не почистиха съоръженията си“, написа той във Фейсбук профила си.

По-късно публикува как багер запълва дигата.

„Само не си мислете, че това е техника на „Напоителни системи“. Сами организираме, наемаме техника, плащаме, молим се!“, обясни фермерът.

В Трилистник и околността всеки квадратен метър земя се обработва и хората разчитат на земеделието за прехраната си. В момента обаче цялата продукция е унищожена. Хората са притеснени, че няма да получат обезщетения, тъй като вече са реализирали част от реколтата си, тоест не отговарят на условието 100% от нея да е унищожена.

Потопът в Пловдивско

Потопът в Пловдивско

Снимка: БТА

Огромни са щетите в селата Каравелово и Богдан

Тежка остава ситуацията в карловските село Богдан и Каравелово. Седем общо са селата в района, които са обявили частично бедствено положение. За щастие, няма пострадали хора. 36 души са били евакуирани в двете села. Общо 200 са наводнените къщи в района.

Над 20 къщи в северната част на с. Богдан остават откъснати след наводненията вчера.

Жителите са добре – тази сутрин до тях са стигнали пожарникари, които са ги снабдили с храна, напитки и медикаменти, предаде БНТ.

В Богдан и в откъснатите части на Каравелово все още няма ток. Щетите в Богдан са огромни – множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Има и съборени къщи, липсва и цяла улица. На място продължава да има аварийни спасителни екипи и пожарникари.

В село Богдан днес преди обед военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада изградиха временен мост, но предстои допълнителното му укрепване. От сутринта аварийно спасителни екипи обикаляха къща по къща, за да се уверят, че няма бедстващи хора.

Евакуация с хеликоптер

Евакуация с хеликоптер

Снимка: БТА

Хората в Каравелово от рано сутринта се опитват да се съвземат от сполетялото ги бедствие. След като вчера се наложи десетки бедстващи да бъдат евакуирани, днес преди обед спасителите изваждаха от домовете им предимно възрастни.

Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров сподели:

„Наш екип изкара възрастна жена на носилка, заедно с водолазите и с пожарната от Карлово. Остава и придружителката с нея, също ще я изкараме. От сутринта са три жени, които са трудно подвижни възрастни хора, които желаят евакуация“.

Част от евакуираните бяха откарани в болницата в Карлово

В Каравелово бяха и доброволци, а също и служители на БЧК.

Карловското село Слатина също е едно от бедстващите. Мостът, който свързва двете части на населеното място, е пропаднал от бурните води, които вчера са заляли и улиците.

Земеделските стопани, пострадали от наводненията в Пловдивско, могат от днес да подават заявления за подпомагане и огледи, съобщиха от Министерството на земеделието.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар