Бедност

Като ни натресат еврото: Ставаме с 30% по-бедни

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
С 30% по-бедни

Знаете ли какво ще стане, когато приемем еврото? Да, няма да има нужда да си обменяте парите, когато отивате в Гърция на море, но пък и много вече ще забравят за морето там, защото нацията ни за един ден ще стане с 30% по-бедна. В това число и вие. Лично!

Не пазете левчето, защото дизайнът му е много страхотен. Не и по някакви патриотични подбуди. Не защото имало някакъв конник, ако ще и да е Мадарски. Не го пазете, защото на банкнотите има портрети на велики българи. Пазете го, за да не станете с 30% по-бедни. 30% е оптимистичната прогноза.

А ако вие станете с 30% по-бедни, някой някъде в някаква абсолютно недостъпна и анонимна офшорна зона ще стане с 30% по-богат. Защото както се сещате – с везните така става.

Виждали ли сте дизайна на новите евра? Те вече са готови и чакат. Хубавички са. И някак дават внушение, че сме част от Европа. Но Европа отдавна не е на две скорости. Тя е на три, а ние сме постоянно на задна. Под задна имам предвид скорост. Медиите вече се държат така, все едно всичко с приемането на еврото е предрешено. И май е така.

„Време е да скопим българския Лъв“ – беше казал един евроатлантик преди време. Скопяването на Българската идентичност в лицето на Българския лев ще направи щастливи и богати определен кръг хора, както и куп европейски корпорации, наместили се удобно по нашите земи. Вие не сте от тях. Дори и да бозаете оттам пак не сте от правилната страна на портмонето.

Представители на банки и финансови институции ще ви подуят главата как всичко ще е наред, но бъдете интелигентни. Майната и на интелигентността. Дори ще е достатъчно само да бъдете наблюдателни. Вижте Хърватия и разберете, че това чака и нас. Вас. Дори по-лошо, защото Хърватия е доста по-уредена държава.

Не се връзвайте на макроикономическите доктрини. Вие макроикономика не ядете и никога няма да проядете. Не в макроикономически, а в човешки план всеки ден границата минават автобуси, пълни с бедни българки, които сменят памперси на сенилни старци в Атина за жалки пари. Това е, защото ние сме бедни. Макроикономически първенци, и микроикономически бедняци.

Банките няма да ви отпускат безлихвени кредити, защото са ви много благодарни за приемането на еврото. Няма да ви опростят ипотеките на къщите. А вие ще имате нужда от пари, защото бедният има нужда от пари. Никой няма да ви пожали дори с една стотинка, пардон, евроцент.

Разбира се за това обедняване ще бъде обвинена спекулацията, инфлацията, дребната човешка алчност, ганя и какво ли не. Тази спекулация, инфлация и какво ли още не ще бъдат порицани от държавата, от държавните институции. Леля Стефка от кварталното магазинче ще бъде атакувана от ГДБОП и това ще го дават на живо по всички официални телевизии. Разни финансови организации и прилежащите им експерти ще дадат своето компетентно мнение. Финансови съвети от сорта, че трябва да се отнасяте по-сериозно към финансите. Дори и съчувствие ще получавате и дотам. Вие ще се събудите с 30% по-бедни.

Извърнете глава към Хърватия – според техните последни новини услугите им са поскъпнали от 10 до 80 процента. Стоките в магазините почти с 20%. Всичко това вече се случва пред очите ви. Достатъчно е да го погледнете. Фактите се прескачат с официалните репортажи, че всичко е 6 и клони към 7! Но в света, в който живеем е напълно нормално 6 да е равно на 7 или на колкото трябва стига някой да печели от това.

Но това няма да сте вие.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар