“Като труп”. Как прокуратурата изкара полицейското насилие… обида

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

10 юли 2020 г. Млад мъж участва във втория ден от протестите с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Ситуацията пред сградата на Министерския съвет ескалира, срещу полицаите летят бутилки, а те започват да задържат и влачат встрани протестиращи.

Младият мъж също е арестуван и два дни по-късно освидетелства при съдебен лекар различни свои наранявания по лицето, гърба, ръката и крака. После подава сигнал за полицейско насилие, но прокурорската проверка завършва със заключение, че се е “самонаранил”. Разследване не е образувано. Той също не е обвинен в нищо.

Това е кратката история на тогава 28-годишния Тони Липошлиев. Той е един от хората, които бяха заснети в показаните миналия петък в парламента шокиращи кадри как протестиращи са хвърляни един върху друг от полицаи, докато са със заключени с белезници ръце на гърба.

Оповестяването на въпросния видеозапис провокира извънредно заседание на Народното събрание, на което депутатите решиха да повикат на изслушване главния прокурор Иван Гешев. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пък съобщи, че е разпоредил повторна проверка на действията на полицаите в онази нощ.

До неделя беше известно единствено, че четирима униформени са били наказани дисциплинарно за превишаване на правомощията си на 10 юли 2020 г. След показването на кадрите от полицейското насилие обаче, от прокуратурата съобщиха, че четирима служители на МВР са били обвинени за нанасяне на леки телесни повреди на протестиращи. Кога точно е станало това все още не е ясно

Задържането на Липошлиев

Тони Липошлиев се появява на злополучния за него протест между 22.15 и 22.30 часа, посочва той в жалбата си до Софийската районна прокуратура (СРП), с която Свободна Европа разполага. Твърди, че е отишъл по собствено желание там и не е извършвал никакви хулигански действия. Малко по-късно отива в по-предните редици на протестиращите и разказва, че в този момент напрежението между тях и полицейския кордон е ескалирало.

“Част от хората започнаха да се блъскат с полицията. Първоначално нямаше по-сериозни проблеми и хората се отдръпнаха от полицаите, но след това имаше втори сблъсък, по-голям от първия, при който видях, че неизвестни за мен лица започнаха да хвърлят и бутилки”, посочва Липошлиев в жалбата си.

По думите му в този момент полицаите са тръгнали напред, изтласквайки тълпата. Тогава той е забелязал, че няколко униформени тръгват към него и затова е побягнал в посока към подлеза пред главния вход на бившия партиен дом, сега административна сграда на парламента.

Когато слиза в подлеза обаче, Тони вижда, че той е заключен с решеки, затова се обръща и тръгва отново нагоре по стълбите. Там го пресрещат няколко полицаи, които го свалят на земята. Разказва в жалбата си, че в този момент униформените са започнали да го ритат и удрят с юмруци и палки, въпреки че е неутрализиран. При свалянето му на земята Липошлиев се порязва на парчета от счупени бутилки. След това е отведен при другите задържани зад колоната на Министерския съвет.

“Там ме накараха да съм с лице към стената и започнаха да ме ритат – двама или трима полицаи, след което ме свалиха с лице към земята и продължаваха да налагат ритници основно, въпреки че бях неутрализиран и с белезници. Отправяха към всички нас, задържаните лица, всякакви обидни епитети и при положение, че сме неутрализирани те продължаваха да ни ритат, а на някои от другите задържани започнаха да им пръскат лютив спрей, част от който и аз усетих”, продължава жалбата на Липошлиев.

По думите му след това е бил хвърлен “като труп” върху другите задържани и бил накаран от полицаите да пълзи, за да се изравни с телата на останалите. Малко по-късно всички са откарани в Трето районно полицейско управление.

Медицинското свидетелство

Два дни след тези събития, на 12 юли 2020 г., Липошлиев отива да си освидетелства нараняванията при д-р Александър Апостолов, доцент в Катедрата по съдебна медицина и деонтология при Медицинския университет в София.

В документа, с който Свободна Европа разполага, съдебният медик посочва, че е установил охлузвания на лявата скула, дясната ръка и дясното коляно, кръвонасядания по долната устна, гърба, дясната ръка и мишница и порезни рани на дясната предмишница на младия мъж.

В заключението се посочва, че е възможно порезните рани да бъдат получени от “парчета от счупени стъкла”. По повод кръвонасяданията и охлузванията на Липошлиев, д-р Апостолов пише, че те се дължат на “удари с или върху твърди тъпи, тъпоръбести и продълговати цилиндрични предмети”.

Медицинското свидетелство завършва с констатацията, че “всички тези увреждания биха могли да бъдат получени по начин и време, както съобщава освидетелстваният” и те са му причинили “временно разстройство на здравето, неопасно за живота”.

Двата видеозаписа

По случайност арестът на Липошлиев е заснет от журналиста и общински съветник в София от “Демократична България” Иво Божков, който излъчва на живо в социалните мрежи протести от години. В онзи момент Божков снима с гръб към входа на бившия партиен дом приближаващите го полицаи, а на заден план (около 01:26 мин. на клипа) се вижда как Липошлиев се спуска в заключения подлез.

Преследващите го полицаи очевидно привличат вниманието на Божков и той се приближава към тях, точно когато мъжът се качва обратно по стълбите и е свален на земята. Един от униформените прави опит с ръка да отклони камерата, но тя все пак улавя как четирима-петима полицаи се скупчват около падналия Липошлиев. Виждат се ритници и блъсканица.

Секунди след това задържаният е завлечен в посока към Министерския съвет като камерата на Божков спира да го следи и се фокусира върху счупените стъкла, палка и шапка на жандармерията, които са останали на мястото, където той преди миг е бил свален.

Заключителната част от описаната в жалбата на Липошлиев хронология е заснета от камерата на фасадата на Министерския съвет. В тези кадри обаче не се вижда той да е оставян с лице към стената и да е ритан. В клипа на Божков се вижда, че задържаният е облечен с черен дълъг панталон и черна тениска. Единственият с това облекло в записа от охранителната камера се появява в кадър в 22:55:00 часа. Таймкодът е изписан в горния ляв ъгъл на кадъра.

На последните кадри с Липошлиев от камерата на Божков се вижда как той е отведен сам от няколко полицая с шлемове на главите си. В тези, които бяха показани в парламента обаче, той се появява за пръв път заедно с още един протестиращ, с който са придружавани от двама маскирани служители на реда, които не носят шлемове нито на главите си, нито в ръка.

Липошлиев и другият протестиращ, който е с къси панталони и бяла тениска, са оставени на земята до другите заключени, след което придружаващите ги полицаи се отдалечават. Тогава техен колега, дотичал преди секунди от мястото на протеста, ги хвърля един след друг върху телата на останалите арестанти.

Прокурорското постановление

Към жалбата, подадена от адвокат Владимир Иванов, защитаващ Липошлиев, е приложен записът на Иво Божков с подробно описание в кой момент се появява клиентът му. Освен това е направено доказателствено искане “да изземете и прегледате видеозаписите от камерите, които се намират под колоните на Министерски съвет от 10.07.2020 г. в часовия диапазон 21:30-24:00”.

Следва прокурорска проверка, водена от Иван Иванов от СРП, която завършва с отказ за образуване на досъдебно производство. В постановлението си, с което Свободна Европа разполага, обвинителят обаче не коментира нито кадрите на Божков, нито искането да бъдат иззети записите от камерите на Министерския съвет. Не изяснява по никакъв начин и какво точно се е случило от момента, в който Липошлиев е отведен пред бившия партиен дом, до момента, в който се появява в записа от охранителната камера.

Вместо това прокурор Иванов се фокусира основно в лингвистичен анализ на обясненията на трима души – Иво Божков, друг задържан в същата нощ и полицай, участвал в охраната на протеста. От постановлението става ясно, че общинският съветник е видял как един от полицаите е “подритнал” Липошлиев при задържането му.

“От използваната дума е видно, че насилие не е прилагано, а по-скоро става въпрос за унижаващо достойнството на падналия действие, демонстриращо превъзходството на дееца. Същото не е насочено към нарушаване на телесния интегритет, а цели унижение на пострадалия”, анализира прокурор Иванов.

Той цитира и думите на задържания Антон Николов, който “е видял как водят Липошлиев и го хвърлят на земята, тъй като той бил с белезници”. Прокурорът определя като достоверни разказите на Божков и Николов, “тъй като същите са участници в протеста” и “очевидно не поддържат позицията на МВР – едната страна в спора”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар