КАТ погна мотористите, отчете повече жертвите на пътя през последните седмици

КАТ погна мотористите, отчете повече жертвите на пътя през последните седмици

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През последните седмици се наблюдава завишаване на броя на загиналите и ранени участници в движението по пътищата. Това каза пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел “Пътна полиция” при Главната дирекция “Национална полиция” на МВР, предаде БТА.

Предприели сме някои действия, свързани с ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. На база анализите ни, част от участниците в движението по пътищата, които са попаднали в ситуация да са по-често ранявани или да са загубили живота си в пътнотранспортни произшествия (ПТП), са водачите на двуколесни превозни средства. С особено внимание се обръщаме към мотоциклетистите, обясни Ботева.

Анализите ни сочат, че не може да се определи конкретен участък, който да е рисков за водачите на двуколесни моторни средства, но в такъв може да се превърне всеки, в който има засилен трафик и водачите проявяват нетърпение към образуваната опашка и извършват рискови маневри, коментира тя.

От 29 юни до 14 юли тече специализирана полицейска операция, в която ще бъдат контролирани всички точки на възможните рискови участъци, както и на участъци, известни, че са по-често използвани от водачи на двуколесни превозни средства, добави комисар Ботева.

По неокончателни данни от началото на годината до 30 юни в страната са настъпили 3224 тежки ПТП със 194-ма загинали. Броят на загиналите водачи на мотоциклети е 19, а 274-ма са ранени, каза Ботева. По думите ѝ, загиналите водачи на мотоциклети са на възраст между 24 и 40 години. По неокончателни данни за юни броят на тежките ПТП е 703 – с 48 загинали и 838 ранени. Отчита се известно увеличение спрямо същия период на миналата година, посочи тя. През юни при тежки ПТП са загинали осем водачи на мотоциклети, а са ранени 105. В сравнение с преходната година има 23-ма повече ранени и четирима повече загинали, обясни комисар Ботева.

С лишаване на право да управлява моторно превозно средство от един до шест месеца и глоба от 50 до 200 лв. се санкционира водач с превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места. Голяма част от водачите на мотоциклети изместват или заличават табелата с цел да бъдат пропуснати при осъществяването на контрол с технически средства, каза комисар Ботева.

С лишаване от право да управлява моторно превозно средство от шест до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв. се санкционира водач с превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред, или е, но е без табелите с регистрационния номер, каза още тя.

Общо 78 ПТП с петима загинали и 80 ранени са настъпили по причина движение с несъобразена скорост на водача на мотоциклета, а при извършване на неправилни маневри от страна на водача на мотоциклет са настъпили 35 тежки ПТП с трима загинали и 35-ма ранени, обясни тя. Като други причини Ботева посочи неспазването на дистанция и отнемането на предимство.

Предстои лято и препоръчваме на хората, избрали да пътуват извън страната, да се осведомят за всички алтернативни маршрути, защото протичат много ремонти, каза още комисар Ботева.

Във всеки един от случаите, когато има изрично задължение към участниците в движението по пътищата, те са задължени, независимо от състоянието на системите, да спазват регламентите в съответното законодателство, коментира комисар Ботева по повод техническите проблеми в Единната информационна система за оценка управление и контрол на риска (ЕИСОУКР). По думите ѝ този, който не е сключил задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, си носи отговорността. Няма система, която в някакъв момент да не дава сривове, добави комисар Ботева.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар