Кацаров и Кунчев предупреждават: Скоро на заведение или театър – само със сертификат – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията. Така няма да се ограничава изкуствено капацитетът им. Това стана ясно от думите на служебния здравен министър Стойчо Кацаров пред bTV.

„Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или тест. По този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни“, обясни министърът.

Той припомни, че има приет план, в който е разписано при какви нива на заболеваемост и заетост на болничните легла какви мерки се прилагат.

„Когато експертите преценят, че е необходимо да се променят действащите мерки, главният държавен здравен инспектор прави предложение с доклад до мен, аз издавам съответната заповед“, каза Кацаров.

В отговор на въпроса дали от министерството предвиждат и други стимули за ваксинация като томболата с награди смарт часовници, Кацаров заяви: „Търсим всякакви възможности и варианти в хода на тази комуникационна кампания, за да се убедят хората, че има полза, че не се ваксинират за мен или за правителството, а заради своите баби и дядовци. Посланието ни е „Направете го за себе си“.

Сертификатите за имунизация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус може да станат ключ за влизане във фитнес, заведение, хотел, театър, кино и други обществени места. Възможно е мярката да влезе в сила у нас още от 1 ноември, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Това е обсъдено днес на среща от здравните власти и ресторантьорите.

Ако мярката влезе в сила, първоначално е възможно да бъдат осигурени безплатни бързи тестове, стана ясно от думите на Кунчев.

Персоналът на всички обществени места, в които ще влизаме със сертификат, трябва да е 100% имунизиран.

Ако половината области влязат в тъмночервената зона, е възможно затягане на мерките, каза още Кунчев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар