Кацаров: Локдаун не се налага – 200 000 са ваксинирани за 2 седмици

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зелените сертификати дават ефект. Не се налага локдаун, твърде тежък удар е за държавата. Това заяви пред Би Ти Ви здравният министър Стойчо Качаров. Той все пак уточни, че реално в момента сме в локдаун за непритежаващите зелен сертификат. 

Здравният министър увери, че наблюдава внимателно  всички показатели и бе категоричен, че в момента има повече от здравна криза. Броят на починалите е голям – както от Ковид, така и от общата смъртност. Като абсолютно число смъртността остава много висока, медицината в момента няма възможност 100% да лекува това заболяване, при част от хората то е фатално. затова залагаме на превенцията, каза той.

Не мисля, че властите са се провалили с този процент на ваксинирани, ваксинирането е доброволно. Няма човек, който да не е информиран за необходимостта от ваксини, но създадените негативни нагласи към науката и политиката се преодоляват много трудно и бавно.

Но добрата новина е, че през последните седмици имаме ръст на ваксинирането. За последните две седмици 200 000 души са си поставили доза от ваксините, което е четири пъти повече от предишните две седмици, когато се имунизираха по 50 000, каза министърът.

Хората протестират срещу сегашните мерки, какво остава за локдаун – това е много тежък удар за цялата държава, опитваме се да го избегнем. Макар сегашните мерки да са практически локдаун за тези, които нямат зелен сертификат. Така министърът коментира дали има вероятност да се обяви крайната мярка локдаун.

Той отрече изборите да имат нещо общо с налагането на локдаун. Вижда се, че мерките са адекватни. Увеличи се и броят на тестваните хора. Миналата година през ноември затвориха държавата – но тогава нямаше ваксини, нямаха и опит.

В този момент не се налага да отиваме в локдаун. Правим всичко възможно да няма отказ за лечение.

От репортаж в телевизията се разбра, че на влизане в студиото Кацаров е посрещнат от група протестиращи хора. Той предположи, че на някои от тях вероятно е платено да проведат тази акция. Не казвам, че е политическо мероприятие, но партиите организират протести срещу зеления сертификат. Но ако някой от тях се разболее, аз трябва и на тях да осигуря лечение, посочи министърът.

За тестовете на децата той препоръча да се пита образователното министерство.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар