Кацаров: Малък е рискът за изхвърляне на ваксини, есента ще е прекрасна, ако се имунизираме

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Рискът от унищожаване на COVID ваксини не е голям”, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров по bTV във връзка с публикации в западни медии, че страната ни ще изхвърля дози от препаратите, защото няма желаещи за имунизиране.

“Има заявени 14 млн. ваксини – за 7 млн. души по две игли, но ги получаваме по заявка. Ако сега нямаме потребност, може да отложим доставките”, поясни Кацаров.

Ваксините, които са най-близо до изтичане на срока на годност, са до 31 август – след два месеца, добави служебният здравен министър.

Според Кацаров недоверието и страхът от ваксините се дължат отчасти и на недоверието към политиците и управлението на страната.

“Това е нещо, което се пречупва като политическа инициатива. Политиците най-често говорят за това и негативното отношение към тях се пренася негативно и към ваксините.”

Кацаров коментира, че продължава да се съмнява в ефективността на част от мерките, защото въпреки маските и дистанцията, “вълните идват една след друга”.

На въпрос каква есен ни чака, Кацаров каза, че ако се ваксинираме, тя ще бъде прекрасна. “Ако не, рискуваме нова вълна. Повечето експерти смятат, че е възможна нова вълна”, допълни той.

На въпрос дали би приел да остане здравен министър и след изборите и сформирането на ново редовно правителство, Стойчо Кацаров коментира, че би се радвал да помага “независимо на каква позиция е”.

“Аз съм пристрастен към това да се реформира здравната система, защото тя не работи добре”, каза още служебният министър

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар