Кацаров: Новата детска болница ще се строи на терен в двора на УБ „Лозенец“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора на болница „Лозенец“ – разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи. Но изграждането на нова детска болница в най-добрия случай ще отнеме 5 години. Затова обмислихме и варианта, защото сега децата се лекуват в лоши условия, да реорганизираме УБ „Лозенец“ така, че по възможност малките пациенти да се преместят там. Защото условията в бившата Правителствена болница са несравнимо по-добри. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг, след като по-рано днес медици от бившата Правителствена болница излязоха на протест.

По думите му, на сто процента вече е ясно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровска“, подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен. Затова и при обсъждане на въпроса в пленарната зала в Народното събрание, всички политически партии са подкрепили концепцията Правителствена болница да поеме грижите за децата.

„Специализираната детска болница е с малко над 100 легла. А бившата Правителствена има 283 легла, които през миналата година са намалели на 183, от които използваемостта е под 50%. Там има капацитет да се приемат всички легла на Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“. За да се случи, трябва да има предварителна оценка и ремонти, така че да може да се подготви и да се използва наличния капацитет на УБ „Лозенец“, обясни Кацаров.

Здравният министър каза още, че в плана за възстановяване и устойчивост, който е вече в ЕС, служебният кабинет е заложил на този терен да се постави не само в страната, но и първият в Европа протонен ускорител.

„Това е уред, който позволява лечение на онкологично болни деца, както и възрастни. Самата болница е включена в плана за въздушна спешна помощ, с хеликоптерни площадки, да може пациентите да бъдат докарвани с хеликоптери“, коментира още Кацаров. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар