Кацаров: Скоро ще въведем „зелен сертификат“ в обекти от типа на заведенията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията. Така няма да се ограничава изкуствено капацитетът им, съобщи здравният министър доц. Стойчо Кацаров в интервю пред bTV.

Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или тест. По този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни“, обясни Кацаров.

От Сдруженията на заведенията потвърдиха, че въвеждането на мярката „зелен сертификат“ е предложена от служебното правителство на среща на туристическия бранш с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, министъра на туризма Стела Балтова, държавния здравен инспектор Ангел Кунчев и експерти.

„Всички заведения ще могат да работят на 100% и без ограничение в часа при предоставяне от страна на клиентите на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR-тест или бърз антигенен тест, като бързите тестове ще се поемат от държавата“ – гласи направеното предложение на туристическия бранш и посочват, че се очаква „зеления сертификат“ да влезе в сила до три седмици.

От бранша са поискали да се признава и тест за антитела, но това е било отхвърлено.

Новите правила ще важат за всички сектори от обществения живот, в които има събиране на хора, начело с държавната администрация. Те ще заместват затварянето на заведенията без компенсации и ще важат само, когато държавата се намира в „червена“ зона, пише в съобщението на Сдружението на заведенията.

По-рано днес от прокуратурата поискаха информация от Министерството на здравеопазването дали има разписани правила за лекуването на деца с установена коронавирусна инфекция и регламентирано ли е прилагането на по-щадящи тестове за лицата под 19 г.

ВАП поиска и информация за ваксинационния процес – констатирани ли са нарушения, как се издават сертификати и как се действа при установяване на случаи с фалшиви сертификати за имунизация.

Министерството на здравеопазването трябва да обясни дали се извършват проверки на ваксинационните сертификати и как се установяват нарушения. Трябва да изясни и регламентът, по който се правят тестовете за COVID-19.

Стойчо Кацаров трябва да изпрати и анализ за причините за високата смъртност от COVID-19 у нас през последните седмици.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар