КЕВР: Поскъпването на тока от юли ще е средно с 2%

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 г. ще бъде около 2 процента. Всички други тълкования са спекулативни. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора, цитиран от БТА.

Председателят на енергийния регулатор отбеляза, че все още се извършват изчисления от експертите на КЕВР и се проверяват направените от енергийните дружества инвестиции с оглед на тяхното отразяване в ценовото решение. “Затова не може да се определи точното изменение на цената на електрическата енергия”, заяви Иванов.

Председателят на КЕВР изтъкна, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ “Козлодуй” ще остане практически непроменена. Той припомни, че първоначалното заявление на атомната централа е било за повишаване на цената с 30 процента, но впоследствие това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ “Козлодуй”. Това заявление е почти идентично с това от миналата година. През 2023 г. от АЕЦ “Козлодуй” са поискали цена от 69,77 лева, а тази година е това е искане е дори за малко по-ниска цена – 69,14 лева. “След като се иска практическа една и съща цена, то няма никакво основание тази година Комисията да се произнесе с решение за цена, различна от миналогодишната”, обяви Иванов. Той напомни, че цената, която КЕВР утвърди за АЕЦ “Козлодуй”, беше 63,48 лева. Според него цената на електроенергията от атомната централа тази година ще бъде в “много близки отклонения”.

Преди дни министърът на енергетиката Владимир Малинов каза, че поскъпването ще е с около 10%.

“Междувременно в обществото продължава да се натоварва напрежение, което се предизвиква от различни публикации и изявления на съответни лица, като в основата на всичко това беше заявлението за цена на електрическата енергия от АЕЦ “Козлодуй”, каза Иванов. Затова той бе категоричен, че цената на електрическата енергия от атомната централа няма да се промени.

Председателят на КЕВР добави, че при окончателното решение за цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли ще има неизбежни различия между цената на трите електроснабдителни дружества. Средната промяна на електрическата енергия в страната като цяло обаче ще бъде около 2 процента и всички други тълкования са спекулативни, подчерта Иван Иванов. Той допълни, че в ценовото решение на регулатора ще бъде отчетено и покриването на дефицита на Фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Защо все пак цената се вдига

Повишаването с около 2 процента се дължи на това, че всяко едно от енергийните дружества е изчислило с колко се е повишила цената на металите, на проводниците, на работната сила, както и други фактори, които КЕВР не може да не отчете. Иванов обаче отбеляза, че в последните 10 години няма годишно решение, в което промяната на цената на електрическата енергия да е около 2 процента, а винаги е била повече. Той припомни, че миналата година средното изменение беше 4,7 процента, а по-миналата – 4,3 на сто. Освен това тази средна промяна с около 2 процента, която се очаква от 1 юли, е значително по-ниска от индекса на инфлация за изминалия едногодишен период, както и от прогнозния индекс за инфлация за следващия едногодишен период. “Тя е по-ниска от границата, която се определя за България като страна кандидат за еврозоната, което е 3 процента”, завърши председателят на КЕВР Иван Иванов.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар