КЕВР: Природният газ ще поевтинее, независимо от цените на петрола

България, Общество, Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иван Иванов - председател на КЕВРПриродният газ ще поевтинее с около 10 процента от първи юли, както се очакваше. Това ще стане независимо от движението на цените на петрола на световните пазари, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Според него цените са се стабилизирали и до края на годината не се очакват резки промени:

Това, което се случва в последния месец,  вече е едно стабилизиране на световния пазар, на цени от около 50 долара за барел на сорта “Брент”, което е добре, защото означава, че няма да има някакви сериозни изменения на цената на природния газ.

Иванов обясни още, че до месец страната ни може да получи първата си алтернативна доставка на руския природен газ. Това може да стане чрез връзката с Гърция или чрез виртуална търговия. Според Иванов обаче на първи етап пазарът няма да окаже влияние върху цените на синьото гориво:

Върху цените обикновено има сериозно отражение, когато се развие самият газов пазар, но винаги либерализацията, конкуренцията ражда по-добро качество на стоката, в случая природният газ, защото има показатели, които характеризират качеството на природния газ и цените на природния газ, но в никакъв случай не нарастват, посочи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Източник: БНР

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар