КЕВР: Проблемът с балансиращата енергия ще бъде решен с компенсиращ коефициент

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще излезе утре с решение по отношение на проблема с балансиращата енергия. Това коментира председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти. По думите му решението ще удовлетвори засегнатите производители, търговци и координатори, които претърпяха много големи щети за датата 19 май. Това ще бъде вид компенсация за надвзетите приходи на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за този ден. По всяка вероятност ще има компенсиращ коефициент, който да доведе до намаляване на цената на енергията за небаланс и недостиг за датата 19 май. Надвзетите приходи от ЕСО за този ден са 26 400 000 лева, посочи Иванов.

По-рано търговци на ток предупредиха за фалити в сектора и проблеми във финансовата сигурност на енергийния пазар заради драстично увеличени разходи, които според тях са следствие от “екстремните цени на балансиращата енергия през май”. В отворено писмо Асоциацията за свободен енергиен пазар (АСЕП) и Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) посочиха, че цените на балансиращата електроенергия за излишък за миналия месец са стигнали до 2684,50 лв. за мегаватчас, а при недостиг – до 6342 лв.

БТА потърси тогава за коментар Комисията за енергийно и водно регулиране по повод обвиненията на двете асоциации, че екстремните цени на балансиращата енергия през май вероятно са изчислени съгласно новоприетата от КЕВР Методика за определяне на цените на балансиращата електрическа енергия, която е в сила от 1 май тази година. От там отговориха, че за изготвянето на становище във връзка с повдигнатите въпроси е необходим анализ на огромен обем данни, за което е нужно време и че след изготвяне на анализа регулаторът ще излезе със становище.

Иван Иванов добави днес, че счита, че причините да се стигне до тази ситуация са в две насоки. Първата е, че самите търговци и координатори не са осигурили персонал, който своевременно да реагира на промените в метрологичната обстановка. 19 май е бил неделя, като промените, които са били отразени в метрологичната прогноза в събота, не са били отчетени. Бездействието се е проявило на 19 май, когато е имало липса на реакция. Търговците са могли с едно предизвестие от два часа да закупят енергия от пазарния сегмент “в рамките на деня”. Иванов посочи, че цената на 19 май в този сегмент е била между 50 евро и 275 евро за мегаватчас, която е много далеч от цената, която е достигнала балансиращата енергия, произведена от ТЕЦ “Марица-Изток” 2 – от 1710 лева. На второ място търговците са могли да внесат от чужбина електроенергия. Проверката на Иванов в ЕСО е показала, че на 19 май е имало свободен входящ капацитет от Румъния и Гърция в размер на около 2500 мегавата.

“Нито едното, нито другото беше извършено”, изтъкна Иванов. Според него това е предизвикало недостиг на електрическа енергия за 19 май. Освен това цената е била висока, защото след като са се изчерпали възможностите на ВЕЦ-овете, които са собственост на НЕК, оттам-нататък като дружество, което може да предостави балансираща енергия, се явява ТЕЦ “Марица-Изток” 2. Централата обаче е повишила прекалено много цената, която предлага. След като е започна да предлага на 19 май балансираща енергия от 600 лева на мегаватчас, цената е стигнала до 1710 лева на мегаватчас.

“Фактически това се получава, защото България все още не е член на европейската платформа Пикасо – общоевропейска платформа за автоматично регулиране на честотата и обменните мощности. Това е платформата, в която ЕСО трябва да се включи до края на годината. Ако бяхме вече членове на платформата, ние щяхме вече да получим заявки за доставки на балансираща енергия от други страни членки на Европейския съюз и щеше да има конкуренция”, обясни Иванов. В ситуацията, която се е случила на 19 май, не е имало конкуренция и затова цената на балансиращата енергия се е повишила прекалено много.

В самата методика на КЕВР няма да се правят корекции, добави Иванов. Той счита, че първо трябва да се натрупа достатъчно статистическа информация. В случая от влизането на методиката в действие са изтекли по-малко от два месеца. Председателят на регулатора обаче обърна внимание и върху това, че има дружества като координатори и търговци на електроенергия, които не само не са претърпели загуби, но дори и са спечелили на 19 май. “Ако една методика е виновна, трябва в еднаква степен негативите да се отнасят към всички участници. Тези, за които говоря, че не претърпяха загуби, са дружества, които до последния момент следяха промяната в метрологичните условия и отчетоха, че в неделя ще бъде облачен ден и ще има много по-малко производство на електроенергия и направиха необходимото да се закупят количества в рамките на деня, даже някои от тях да продадат като балансираща енергия”, коментира Иванов.

Председателят на КЕВР обясни, че след кризисния ден 19 май, който, според него, има дисциплиниращ ефект за участниците на пазара, следващото повишаване на цената на балансираща енергия, но в много по-малка степен, е на 28 май. То обаче е изчистено много бързо. През юни няма такъв небаланс. Само на 14 юни е имало в много малък мащаб. “Виждам как постепенно размерът на небаланса намалява”, изтъкна Иванов. По отношение на ТЕЦ “Марица-Изток” 2 в следващите дни на май и през юни вече цената им се е нормализирала. Справката на Иванов е показала, че средната цена за недостиг на електроенергия по принцип се движи между 300 и 600 лева за мегаватчас, което е три пъти по-малко от цената, която е достигната на 19 май.

Иванов обясни, че с присъединяването на ЕСО към платформата Пикасо, КЕВР няма да има абсолютно никакви възможности за каквато и е да реакция.

По отношение на това, че търговци и координатори начислиха част от цената за небаланс за 19 май към производителите на възобновяема енергия, той в заяви, че ако такъв текст за това прехвърляне на задължения липсва в договорите, то е абсолютно неправомерно и КЕВР ще се произнесе по жалби, които постъпват в регулатора от ВЕИ производители. “Както те прехвърлят част от своите финансови задължения на производителите на възобновяема енергия, така забравят да прехвърлят част от своите свръхпечалби на същите тези производители”.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар