КЕВР свали 74 ст. от последната предложена от „Булгаргаз“ цена за декември

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м.декември в размер на 146,09 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това съобщи в следобедните часове енергийният регулатор.

След като на 10 ноември заяви цена от 145,87 лева/MWhа, в четвъртък, 1 декември, „Булгаргаз“ малко завиши заявлението си до 146,83 лева/MWh. Както се вижда, КЕВР се приближи повече към първоначалната заявка за цена, като намали окончателното предложение на доставчика със 0,74 лева. Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.


Какви са източниците

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжни процедури „Булгаргаз“ е сключил и два договора за доставка на втечнен природен газ /ВПГ/ с търговци на природен газ от региона.

Необходимото количество за декември е осигурено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на „Газов Хъб Балкан“, след проведен търг „тип аукцион“. Освен това „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ КЕВР коригира цената, предложена в днешното заявление на „Булгаргаз“, и я намали от 146,83лв. /MWh на 146,09 лв./MWh., се казва в съобщението.

Заявената по-висока цена за декември е по-ниска от евентуално плащаната на

КЕВР се мотивира така: „Установено е, че в предложената цена неоснователно са включени разходи в размер на 2 454 017 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България“. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за декември 2022 г.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти и по Програмата за освобождаване на природен газ.

Газовото хранилище в Чирен е основният буфер за сигурност на газовите доставки през зимата

Кои са причините за по-високата цена

Една от основните причини за увеличението в сравнение с ноември (123.87 лева/MWhа) е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През основния период за нагнетяване – август и септември т.г. цените на международните газови борси достигнаха изключително високи нива и това повиши цената на газа за ПГХ „Чирен“. По тази причина в ценовия микс за декември добиваният газ от хранилището е с най-висока стойност, съпоставен с другите ценообразуващи елементи. От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на природния газ нараства поради увеличеното потребление, най-вече от топлофикационните дружества. Допълнителен негативен фактор е и нарастването на борсовите индекси на международните пазари през последните дни на ноември, се казва в съобщението на КЕВР.

Шефът на КЕВР: Ако правим икономии, ще минем през зимата без особени проблеми с тока и природния газ

Регулаторът отбелязва, че независимо от по-високата цена за декември за българските битови и стопански потребители, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества, утвърдената цена от 146,09 лв./MWh остава значително по-благоприятна от индексите на европейските газови пазари за доставки през декември 2022 г., които са на нива от 119 EUR/MWh.

Утвърдената цена е почти два пъти и половина по-ниска от тази за септември – 353,21лв./MWh и е по-изгодна дори и ако ценовият микс включваше доставки по прекратения договор с „Газпром експорт“. Изчисленията показват, че ако „Булгаргаз“ продължаваше да доставя природен газ от руската компания, цената щеше да бъде над 157 лв./MWh, а не 146,09 лв./MWh.

Очакваната законодателна промяна, с която се планира да отпаднат задълженията на „Булгаргаз“ за осигуряване на количества по Програмата за освобождаване на природен газ, е допълнителен фактор за постигане на по-добри цени за потребителите на синьо гориво, подчертава КЕВР. С промяната тези количества, които са на възможно най-благоприятни цени, вече няма да бъдат насочвани към платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“, а ще остават в ценовия микс за регулирания пазар. Само за декември тази мярка би спестила на обществения доставчик разходи от 17 милиона лв., което директно ще повлияе за допълнително намаляване на регулираната цена на синьото гориво.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар