КЕВР: Цената на тока за домакинствата ще нарасне средно с 2% – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За следващия едногодишен период цената на електроенергията от “АЕЦ Козлодуй” ще остане практически непроменена. На 1 юли няма да произнесем много по-висока стойност. Средното изменение на цената на тока ще бъде около 2%. Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов относно поскъпването на електроенергията за домакинствата от 1 юли 2024 г.

По думите му се акумулира напрежение, предизвикано от изявления на съответни лица. “В основата беше заявление за цена на тока от “АЕЦ Козлодуй”, което съдържаше поскъпване с около 30%. Преди дни постъпи второ заявление от ядрената централа. В него има почти пълно съвпадение в поисканата цена. Миналата година АЕЦ-ът поиска 69,77 лева, а тази година – 69,14 лева. След като се иска практически една и съща цена, експертите ни установиха, че няма никакво основание КЕВР да се произнесе с повишение”, заяви той.

Според него на база покриването на дефицита във Фонд “Сигурност на Електроенерийната Система” ще почива и окончателното решение за цената на тока. “Най-важни са прогнозите на тока от 1 юли 2024 г. до 30 юли 2025 г. КЕВР винаги отчита обществения интерес. Гражданите да не изпитват тревога и притеснение. Все още се извършват изчисления от екипи на КЕВР и правят анализ на инвестициите, затова за момента още не може да се изчисли точното изменение в стойността”, допълни Иван Иванов.

По-рано през май министърът на енергетиката Владимир Малинов заяви, че токът за бита ще поскъпне с по-малко от 30% от 1 юли. “АЕЦ Козлодуй” е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение”, допълни той.

“Булгаргаз” също предложи по-слабо поскъпване на природния газ през юни от първоначално предвидените 11%. Корекцията ще бъде с 3% надолу, заяви изпълнителният директор на компанията Веселин Синабов.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар