КЗК отговориха на Кирил Петков: Недопустим натиск и намеса в работата на независим орган

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От Комисията за защита на конкуренцията реагираха с възмущение на изказването на съпредседателя на ПП Кирил Петков по неин адрес по повод прогноза за одобрение на сделката между “Юнайтед груп” и “Булсатком” днес и го окачествяват като недопустим натиск и намеса в работата й.

“Комисията изразява сериозното си притеснение от подобни изказвания в медийното пространство, които представляват опит за сериозна намеса в дейността ѝ и в независимото упражняване на правомощията на КЗК. По същество те показват, както непознаване на процедурите, в рамките на които Комисията работи, но и изразяват тенденциозна невярна оценка за дейността на КЗК и изпълнението на правомощията ѝ”, посочват от държавния орган.

От КЗК обясняват принципа, по който работят, както и правилата, които спазват в тясно сътрудничество с Европейската комисия и законодателство.

“Във връзка с направени изявления пред медиите от съпредседателя на партия “Продължаваме промяната” г-н Кирил Петков с твърдения, че Комисия за защита на конкуренцията предстои да вземе необосновано и немотивирано решение по нотифицирана концентрация на стопанска дейност между “Юнайтед груп” и “Булсатком”, както и че Комисията няма легитимност да приема подобни решения преди избирането на нов състав от Народното събрание, КЗК счита за необходимо за заяви следното:

Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК), както и Директива (ЕС) 2019/1 Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2018 година (транспонирана в ЗЗК през 2021 г.) изискват КЗК, като национален орган по конкуренцията, да разполага с необходимите гаранции за независимост, ресурси и правомощия, за да може да прилага ефективно правилата на конкуренция на Европейския съюз.

ЗЗК изрично предвижда, че институцията следва да извършва правомощията си самостоятелно и безпристрастно, без право на намеса и даване на инструкции в работата ѝ от страна на всички органи на държавната и изпълнителната власт, местното самоуправление, и други. В допълнение, правомощията на членовете на Комисията не могат да бъдат прекратени на основания, свързани с точното изпълнение на техните задължения и правомощия”, заявяват от КЗК.

От Комисията припомнят, че изискването националните органи по конкуренция да бъдат независими в своята дейност и да се ръководят единствено от разпоредбите на закона е част от правната рамка по конкуренцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), присъединяването към която е национален приоритет за Република България.

“КЗК е независим специализиран държавен орган, който прилага националното и европейското право на конкуренцията, включително в областта на контрола на концентрациите на стопанска дейност. Правомощията на Комисията са изрично посочени в Закона за защита на конкуренцията”, посочват още от държавния орган.

От “Юнайтед груп” излязоха с подобна реакция на възмущение, като тази на КЗК по-рано днес.

“Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса “Булсатком”. По-рано днес г-н Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод тази сделка. Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган”, заявиха от компанията. Г-н Петков коментира потенциалното бъдещо решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор. Според фирмата това поведение на политика от ПП нарушава българското законодателство и законите на ЕС.

Позицията на КЗК и “Юнайтед Груп” беше провокирана от изказването на съпредседателя на ПП Кирил Петков вчера, който се позова на информация в “Медиапул”, че днес се очаква КЗК да одобри сделката.

“Ако е вярно, че утре КЗК ще одобри сделката между “Юнайтед Груп” и “Булсатком”, това много ни притеснява, защото сме чели докладите на КРС за близо 60% пазарен дял”, каза Петков пред медиите. Петков се зарече още, че днес ще разговаря с партньорите от ГЕРБ за попълване на КЗК с нов състав, тъй като мандатът й е изтекъл и сегашните комисари трябва спешно да бъдат сменени. “Смяната на КЗК и на закона трябва да бъдат разгледани с огромен приоритет”, заяви Петков. Коментарът му дойде само няколко дни след станалата публично известна срещна в столичен хотел с бизнесмена Спас Русев.

Атаката по адрес на КЗК продължи и днес, този път от страна на “Демократична България”. Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев коментира, че разбира притеснението на Петков и заключи, че КЗК не работи. Той обаче изтъкна, че регулаторите трябва да бъдат сменени, когато партньорите в мнозинството изработят механизъм за попълването на регулаторите. “Регулаторите не работят в полза на обществото и не подобряват конкурентната среда в България”, смята депутатът от ДБ.

Останалите политически сили в Народното събрание се изказаха, че не може да коментират решения на независим регулатор и не е редно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че днес не е имало среща с партньорите в управлението, въпреки че Кирил Петков се обяви за бързи промени в КЗК:

“Аз като лидер на политическа партия няма да коментирам решение на независим регулатор, преди то да е решено”, коментира Бойко Борисов. Той уточни, че днес не е имало среща на партньорите за регулаторите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като недопустимо и политическа намеса вчерашното изказване на Кирил Петков:

“Изказването: “Ще сменим КЗК. Не трябва да взимат такова решение друго!”, е още едно доказателство за политическа намеса в работата на независимите органи, за овладяване на държавата, за разпределяне на порции между тях. Това не е управление”.

А според лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов държавните регулатори винаги са били регулирани от управляващите.

Отново днес служители на “Булсатком” протестираха пред сградата на Комисията за защита на конкуренцията преди КЗК да се е произнесла. Те изразиха притеснения за работните си места и се обявиха против сделката.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар