“Киберпартизани” твърдят, че са проникнали в мрежата на беларуския КГБ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Група, известна като “Киберпартизани” (Cyberpartisans), твърди, че е проникнала в мрежата на главната служба за сигурност на Беларус и е имала достъп до личните досиета на хиляди служители, предаде Радио “Свободна Европа”, цитирано от БТА.

“Киберпартизани” заявиха вчера, че в резултат на дейността им официалният сайт на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) не работи повече от два месеца.

Групата обяви в “Телеграм”, че нейните хакери са проникнали в системата на КГБ през есента на 2023 г. и са “изпомпвали цялата налична информация”. Като доказателство, че са влезли в мрежата на беларуския КГБ, хакерите публикуваха списък с администратори и базата данни на сайта и регистрационните файлове на сървъра в “Телеграм”.

От беларуския КГБ не са коментирали твърдението, но сайтът на службата се отваря със страница, на която се пише, че сайтът е “в процес на разработка”.

Координаторът на групата Юлияна Шаметавец каза за Асошиейтед прес, че атаката е в отговор на коментарите на шефа на КГБ в Минск Иван Тертел. Тази седмица той обвини групата в планиране на атаки срещу критична инфраструктура на страната, включително атомна електроцентрала.

“КГБ извършва най-големите политически репресии в историята на страната и трябва да отговаря за това”, каза Шаметавец, говорейки от Ню Йорк. “Ние работим, за да спасим живота на беларусите, а не да ги унищожим, както правят репресивните беларуски специални служби”.

Шаметавец съобщи, че след като групата е хакнала мрежата на беларуския КГБ, тя е успяла да изтегли лични файлове на повече от нейни 8600 служители. Това е втора акция на “Киберпартизани”, огласена в последно време.

Миналата седмица “Киберпартизани” заявиха, че са хакнали компютрите и системите за сигурност на завода “Гродно Азот” в района на град Гомел, основен държавен производител на азотни съединения и торове.

Групата твърди, че е поела контрола върху всички вътрешни имейл акаунти, както и над стотици компютри, сървъри, системата за сигурност и охранителните камери в сградите на завода.

“Киберпартизани” обявиха, че ще прекратят дейността си в замяна на освобождаването на работници, арестувани по време на протести срещу оспорваните президентски избори през 2020 г.

“Киберпартизани” е децентрализирана общност от анонимни хакери, която се появи за първи път през септември 2020 г., посочва РСЕ.

Преди това тези хакери атакуваха ресурсите на беларуски държавни институции и правоприлагащи органи и публикуваха класифицирана информация в отговор на държавните репресии срещу протестиращите. Групата твърди, че дейността й е част от борбата срещу авторитарното управление на беларуския президент Александър Лукашенко.

69-годишният Лукашенко затегна хватката си върху властта в страната след изборите през август 2020 г., когато бяха арестувани десетки хиляди хора. Притеснени за сигурността си, повечето членове на опозицията избягаха от страната.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар