Киев отрече да е замесен в терористичния акт, обвини Кремъл за негов постановчик

Киев отрече да е замесен в терористичния акт, обвини Кремъл за негов постановчик

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украйна заяви, че няма нищо общо със стрелбата в Москва, в която според руските власти са загинали най-малко 40 души и над 100 души са били ранени, предаде Франс прес, като цитира съветника на украинския президент Михайло Подоляк. Той определи стрелбата като терористичен акт.

“Нека да бъдем ясни – Украйна няма нищо общо с тези събития”, увери в “Телеграм” Подоляк.

Руски прокиевски бойци от легиона “Свобода за Русия”, които се сражават заедно с украинските сили, също отрекоха да са замесени в убийствената въоръжена атаката в концертната зала в Подмосковието.

“Подчертаваме, че Легионът не се бие с руски цивилни”, казва групата, която добавя, че отговорност носи “терористичният режим на Путин”.

Украинското разузнаване обвини Кремъл, че сам е инсценирал нападението

Това е планирана операция на специалните служби на Кремъл срещу собствените му граждани. Това каза Андрей Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, коментирайки пред УНИАН терористичната атака на 22 март в “Крокос Сити Хол”, близо до Москва , където неизвестни лица в камуфлаж откриха огън по хора от картечница.

“Разбира се, става дума за планирана операция на специалните служби на Кремъл срещу собствените им граждани с цел дискредитиране на Украйна, както и на целия свободен свят”, подчерта той.

Според него днешните атаки срещу енергийна инфраструктура и граждански обекти в Украйна са част от тази специална операция.

“И сега втората фаза са терористични атаки, организирани от специалните служби на Руската федерация. Международната общност също беше добре информирана за това. Ето защо чуждестранните граждани на територията на Руската федерация бяха предупредени”, подчерта той.

Юсов също като Подоляк изключва възможността за т. нар. “украинска следа” в този терористичен акт.

“Украйна води освободителна война срещу руските нашественици, но я води цивилизовано, така че всички атаки и поражения се случват изключително срещу военни цели, както на временно окупираните украински земи, така и на територията на врага. Това е добре известно на всички по света, така че това е провокация “като цяло, няма да има никакъв ефект върху критично мислещите и интелигентни хора по света”, каза представител на украинското разузнаване по повод опитите на Русия да намери някаква “украинска следа” в този терорист атака.

Юсов подчерта, че една от ключовите задачи на тази специална операция, тези престъпления и терористични атаки е мобилизацията на населението в Русия, както политическа, тъй като оттук започват проблемите, така и подкрепа за мобилизационни мерки на територията на Руската федерация.

“Режимът на Путин трябва да отговори на нарастващото недоволство в Руската федерация от войната в Украйна и срещу Украйна и прави това, използвайки стари средства, познати на Путин. В крайна сметка той започна управлението си с терористични атаки срещу своите граждани”, каза представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Белият дом осъди терористичната атака

Говорителят на Белия дом Кърби добави, че американското президентство няма на този етап индикация, че Украйна или украинци са замесени в атаката срещу концертната зала в Москва.

“Не ви съветвам на този етап, който е толкова ранен, да правите връзка с Украйна”, апелира Кърби.

“Ние не насърчаваме и не улесняваме украинските военни удари на руска територия.”, добави той.

Говорителят на Белия дом заяви, че американското президентство е в мислите си до жертвите на “ужасяващата атака”. Той добави, че САЩ се опитват да получат повече информация по случая, съобщи БТА.

Кадрите от стрелба в Москва са ужасяващи и тежки за гледане, коментираха от Белия дом.

Към този момент руските власти не са отправили обвинения към Киев. Следственият комитет, ФСБ и Външното министерство на Руската федерация обявиха нападението за терористичен акт и призоваха международната общност да го осъди. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар