Киев предупреди: До 5 г. затвор за всеки украински гражданин, гласувал на референдума

Киев предупреди: До 5 г. затвор за всеки украински гражданин, гласувал на референдума

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинските граждани са заплашени да носят наказателна отговорност и да отидат в затвора, ако участват в „референдумите за присъединяване към Русия“, обявени от непризнатите ДНР и ЛНР, както и от администрацията на Херсонска и Запорожска области, които са под руски контрол. За това предупреди украинската вицепремиерка Ирина Верещук пред интернет изданието „Страна“.

Тя призова жителите на контролираните от Русия територии в Украйна да не участват в референдума за присъединяване към Русия, да не вземат руски паспорти и да не сътрудничат на руските войски, за да не подлежат на санкции. Наказателна отговорност обаче ще носят не всички категории граждани, а например, държавните служители, които са взели руски паспорт. Освен това подлежат на наказание и учителите, които са се съгласили да обучават децата по руски стандарт, също подлежат на наказателна отговорност, обясни Верещук.„Съгласно закона за военно-временния режим, референдумите на територията на Украйна са забранени“, напомни вицепремиерката. „Организаторите и участниците в провеждането на референдуми ще бъдат наказвани с лишаване от свобода от 5 до 10 години и с конфискация на имуществото“, цитира закона Верещук.


Попитана каква отговорност носят обикновените граждани на Украйна, които гласуват на тези референдуми, Ирина Верещук заявии, че според някои юристи техните действия могат да попаднат под удара на закона за „посегателство на териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна“, което се наказва с до 5 години лишаване от свобода.

„И така, още веднъж съветвам жителите на временно окупираните територии: да не вземат руски паспорт, да не ходят на референдуми, да не сътрудничат на окупантите и по възможност да заминат“, заяви вицепремиерката Ирина Верещук.

Киев вече нарече шантаж намерението на четирите области на украинска територия да се присъединят към Руската федерация след референдум, Западът го обяви за незаконно допитване и се закани, че няма да признае резултата, а Путин одобри апела на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие да се присъединят към Русия.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар