Война

Киев призна най-големия проблем при руските атаки, първата полска САУ KRAB беше унищожена в Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украйна все още няма възможност да сваля голям брой ракети, изстреляни от Русия едновременно.Това е заявил съветникът на украинския министър на вътрешните работи Вадим Денисенко, съобщава „УНИАН“.

„Всъщност започнахме да работим много по-добре, отколкото в началото на войната. Броят на свалените ракети е потвърждение на това. Но при наличието на десетки ракети, които излитат едновременно, за съжаление нямаме възможност да сваляме всички ракети, изстреляни от Руската федерация. За съжаление, все още не можем да направим това“, казва той.

 

Първата полска самоходна артилерийска установка (САУ) AHS KRAB, доставена на украинските въоръжени сили, е унищожена в Украйна. Това съобщи новинарският портал onet.pl, позовавайки се на украински източници.

Съобщава се, че екипажът на гаубицата не е пострадал. Други подробности не са предоставени.

 

През нощта руските сили нанесоха масиран удар в Одеска област, съобщава „УНИАН“.

По предварителни данни регионът е ударен с ракети. Експлозиите отекват в Одеса и предградията. Силите за противовъздушна отбрана успяват да свалят някои от ракетите.

Според различни информации в региона са регистрирани между три и пет експлозии. На мястото на ударите са избухнали пожари. В резултат на обстрела има пострадали, на които е оказана първа помощ. На мястото на инцидента са пристигнали лекари и спасители.

Известно е, че в резултат на вражеските удари са пострадали хора. Видеозапис от мястото на инцидента показва възрастна жена, покрита с кръв.

Заместник-началникът на военната администрация на Одеска област Алексей Мацулевич е заявил, че засега няма данни за смъртни случаи в резултат на ударите, но има пострадали.

„Засега няма жертви, четирима души са леко ранени. Две къщи все още горят. Две къщи не подлежат на възстановяване. Има много счупени прозорци. Щетите са в процес на установяване“, отбелязва той.

 

Швейцарските власти отказват да предоставят лечение на ранени цивилни граждани и военнослужещи, пострадали по време на военните действия в Украйнаq съобщава вестник Tages-Anzeiger.

Искането към Швейцария е получено чрез НАТО и властите на страната започнаха да анализират възможността за отпускане на средства за лечение, но в крайна сметка са отказали да го направят.

Според източника, решаваща роля за отказа е изиграло швейцарското министерство на външните работи, което е решило да не приеме ранени, за да не загуби неутралния статут на държавата според международното право.

Например Хагската и Женевската конвенция от 1907 г. изискват войниците да не подновяват военните действия, след като са били лекувани в неутрални страни.

Швейцарското дипломатическо ведомство смята, че е малко вероятно Русия да позволи на украинските военни да се върнат в зоната на активни военни действия, тъй като е невъзможно да се направи разлика между цивилни и военни.

„В момента много от мирните хора в Украйна участват във военните действия“, заявява заместник-министърът на външните работи на Швейцария Йоханес Матиази.

Освобождаването на град Соледар, който се намира в Донецката народна република, от украинските войски, ще започне тази седмица. Това е заявил Виталий Киселев, помощник-министър на вътрешните работи на Луганската народна република, съобщават световните издания.

Той отбелязва, че сега украинските военни контролират половината от селището. Останалата част от територията е под контрола на въоръжените сили на републиките от Донбас.

„Ситуацията е 50 на 50, така че пълното му освобождаване ще започне през следващите три-четири дни“, казва Киселев.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар