Киев с твърд тон към Ердоган

Киев с твърд тон към Ердоган

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк категорично отхвърли днес предложението на Турция Киев да смекчи позицията си за съживяване на Черноморската зърнена сделка, като каза, че Украйна няма да подкрепи смекчаването на санкциите срещу Русия или политика на „омиротворяване“, предаде Ройтерс, пише БТА.

„Нека бъдем реалисти в края на краищата и да спрем да обсъждаме несъществуващи възможности, за да не окуражаваме Русия да извършва още престъпления“, каза Подоляк.Той направи този коментар в отговор на въпрос за вчерашните изказвания на турския президент Реджеп Ердоган след разговорите му с руския лидер Владимир Путин.


Подоляк каза, че Русия била „изключително заинтересована“ от разрушаването на украинските морски пристанища и инфраструктурата за износ на зърно.

Съветникът посочи, че Русия не се нуждае от зърнената сделка и че Москва е заинтересована да отстрани Украйна от световния зърнен пазар, като повиши цените на зърното и получи монопол върху контрола над Черно море.

„Къде виждате тук пространство за „смекчаване“ на позицията на Украйна?“, попита риторично Подоляк и добави: „Нека бъдем ясни, определено няма да си играем на „омиротворяване на агресора“ и да му угаждаме с вдигане на санкциите“.

Ердоган каза след разговори с Путин, че скоро ще е възможно съживяването на зърнената сделка, от която Русия излезе през юли, тъй като Москва се оплаква, че собственият ѝ износ на зърно и торове са сериозно възпрепятствани.

Високопоставен украински служител каза по-рано днес пред Ройтерс, че Киев не очаква ситуацията със зърнената сделка да се промени след вчерашните разговори между лидерите на Русия и Турция.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар