Кирил Петков в Брюксел: Позицията ни за Украйна е като на членките на НАТО и ЕС (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха тази сутрин в централата на алианса в Брюксел въпроси, свързани с общата работа в областта на отбраната. Струпване на руски военни по границата с Украйна, отношенията с Русия и ситуацията в Черно море са били част от темите, които са обсъждали.

Българският премиер и Столтенберг изразиха задоволство от срещата и отбелязаха, че диалогът е бил конструктивен. Столтенберг заяви, че очаква работата си с премиера с нетърпение, а Петков покани генералния секретар на Алианса в България.

Кирил Петков отбеляза, че двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура.

Позицията на България по въпроса с Украйна съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО, посочи премиерът на брифинга със Столтенберг след срещата. Темата предизвиква допълнително внимание заради реакциите след изказването на президента Румен Радев по време на предизборния му дебат с Атанас Герджиков за Крим и Русия.

В отговор на въпрос българският премиер заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход.

„Искрено вярвам, че най-добрият път напред е в дипломатическия и мирния подход за решаване на конфликтите“, посочи премиерът.

По неговите думи стабилността на Балканите и добросъседските отношения са голям приоритет за България. Всички имат полза от мир в Черноморския регион, посочи премиерът. Той предложи да се обмисли изграждане на втори мост над Дунав при Русе като инвестиция в инфраструктура, полезна за граждански и военни цели.

„Може да има много голяма синергия между военната и гражданската инфраструктура, която може да бъде използвана и за военни цели. Може би втори мост до този в Русе над Дунав би бил много интересна точка от стратегическа важност. В този смисъл, когато включим тази инвестиция, мисля, че изпълняваме целта за 2% разходи от БВП за отбрана“, посочи Петков.

България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС, увери още българският премиер.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на алианса. Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО, посочи той.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго оборудване за въоръжените сили.

Той приветства стремежа на България към добросъседски отношения. България допринася за стабилността на Западните Балкани с участието в мироопазващата мисия в Косово, добави Столтенберг.

Генералният секретар на Алианса отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в алианса. Съюзниците са готови за смислен диалог с Москва и отправяме отново покана за заседание на Съвета НАТО-Русия, добави генералният секретар


Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар